TAXE SI IMPOZITE 2019. Ce ii asteapta pe romani din acest an, schimbarile au aparut deja in Monitorul Oficial

La 1 ianuarie 2019, in legislatie vor aparea noi taxe, iar aplicarea anumitor impozite se va prelungi. Concret, impozitele suplimentare stabilite pentru domeniul gazelor, al energiei electrice si al altor resurse naturale se vor aplica in continuare, desi ar fi trebuit sa dispara la 31 decembrie 2018, iar ca taxe noi vom avea unele pentru firmele din domeniul energiei electrice si termice, pentru organizarea jocurilor de noroc si, in fine, mult-discutata taxa pe lacomie.
Masurile sunt incluse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene. Aceasta a fost publicata sambata in Monitorul Oficial. O parte dintre masuri se aplica deja de la 29 decembrie 2018, insa altele intra in vigoare la 1 ianuarie 2019.?
1. Companiile care organizeaza jocuri de noroc online vor plati, din prima zi a anului 2019, o taxa lunara de 2% din totalul taxelor de participare incasate lunar. Noua taxa se va calcula, declara si plati la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au incasat taxele de participare, conform regulilor ce urmeaza sa fie stabilite prin ordin de catre Fisc si Oficiul National pentru Jocurile de Noroc.
2. O taxa despre care s-a discutat intens in ultimele saptamani este asa-zisa taxa “pe lacomie”. Mai precis, de la 1 ianuarie 2019, bancilor li se poate aplica o taxa progresiva pe activele financiare. Aceasta se va aplica, mai precis, in situatia in care media trimestriala ROBOR va depasi pragul de referinta de 2%.
3. A aparut de sambata in legislatie o contributie baneasca perceputa de la companiile licentiate din domeniul energiei electrice, domeniul energiei electrice si termice in cogenerare si domeniul gazelor naturale. Aceasta este de 2% din cifra de afaceri realizata de aceste firme din activitatile licentiate.
4. Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural se va aplica inclusiv in anii 2019, 2020 si 2021, prevede ordonanta de urgenta, desi acesta urma sa fie eliminat la 31 decembrie 2018. Acesta se aplica operatorilor licentiati de transport de energie electrica si gaze naturale, dar si anumitor distribuitori licentiati de energie electrica si gaze naturale.
5. O prelungire pana in anul 2021 se va aplica si pentru impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale (altele decat gazele naturale).?Si acesta ar fi trebuit sa dispara la finele anului 2018, dar va fi aplicat si in urmatorii trei ani. Acest impozit se aplica firmelor care se ocupa de exploatare forestiera, extractia carbunelui superior/inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive.?
SURSA: avocatnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *