Te tamponezi cu o masina care are RCA la Astra Asigurari. Cum procedezi
Tamponare Astra
ASF a publicat un ghid complet pentru persoanele asigurate la Astra, societate aflata in procedura de faliment, dar si pentru persoanele pagubite si care urmeaza sa fie desapagubite din Fondul de Garantare a Asigurarilor (FGA).
Persoanele pagubite (in cazul asigurarii de raspundere civila), indreptatita sa primeasca despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de tip RCA trebuie sa se adreseze FGA.
Una dintre cele mai frecvente intrebari puse de soferi este aceea daca service-ul auto poate derula toata procedura de despagubire in locul acestora. Raspunsul este NU:
“Legea stabileste care sunt categoriile de persoane ce pot adresa o cerere de despagubire FGA, acestea fiind definite ca si creditori de asigurare. Cererea trebuie sa o formulati dumneavoastra, creditorul de asigurare (asigurat, beneficiar al asigurarii, persoana pagubita in cazul asigurarilor de raspundere civila)”, se spune in ghid.
Persoanele care au suferit un accident auto si care sunt incadrate in categoria creditorilor de asigurari in relatie cu o polita de asigurare emisa de ASTRA, adica fie persoana pagubita care are drept de reparatie pe polita RCA, fie asigurat conform politei CASCO, trebuie sa:
– sa intocmeasca constatul amiabil (daca este un accident in care au fost implicate doar doua vehicule si din care au rezultat doar pagube materiale) sau sa se adreseze politiei pe raza careia s-a produs accidentul, pentru constatare (daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea acestui document sau daca in urma accidentului au fost implicate mai mult de doua vehicule sau au fost avariate si alte vehicule/cladiri/bunuri sau au rezultat? persoane vatamate corporal sau decedate)- sa se adreseze FGA pentru constatarea si deschiderea dosarului de dauna. FGA va instrumenta dosarul de dauna.
Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarat de catre o instanta judecatoreasca. FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment.
Limita maxima a plafonului legal de despagubire este 450.000 lei/creditor de asigurare.
GHIDUL COMPLET pentru clientii Astra Asigurari sau pentru pagubiti poate fi vazut AICI
Creditorii de asigurari pot solicita plati, conform Legii nr. 213/2015, cum ar fi:
sumele cuvenite creditorilor de asigurari aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativa, in situatia incetarii contractului de asigurare;
despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari pentru evenimente produse pana la maxim 90 de zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, in situatia in care contractele de asigurare nu au incetat pana la acea data.
In situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost deschis dosar de dauna la asigurator, dar si in situatia producerii in viitor a riscurilor asigurate in perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguratii/beneficiarii asigurarii/ persoanele pagubite se pot adresa FGA.
FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguratilor, beneficiarilor asigurarii, precum si tertelor persoane pagubite, in cazul in care societatea asiguratoare se afla in stare de faliment.
Destinatia principala a sumelor, aflate la dispozitia FGA, este plata indemnizatiilor/despagubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate in conditiile legii, catre creditorii de asigurari indreptatiti ai societatii de asigurare aflata in faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege.
Pentru informatii: Fondul de Garantare a Asiguratilor va sta la dispozitie la urmatoarele numere de telefon: 021.211.60.37, 021.211.60.73, sau la adresa de e-mail: office@asf-fga.ro.
Fisiere din articol: