Teapa inainte de centenarul Marii Uniri de la 1918: Ping-pong cu acuzatii intre sculptor, primarie si Ministerul Culturii. Miza: Doua milioane de euro

Cu doar un an inainte de centenarul Marii Uniri de la 1918, monumentul dedicat acestui eveniment zace in continuare in curtea sculptorului Florin Codre, desi Ministerul Culturii a platit peste 2,2 milioane de euro pentru el. Sculptorul si ministerul il acuza pe primarul Aradului, acesta din urma arunca vina pe sculptor si pe minister, DNA a facut un dosar, dar in 8 ani nu s-a schimbat nimic – banii publici au fost cheltuiti, iar monumentul nu este nici acum in picioare.
Povestea monumentului de la Arad, care nu a ajuns niciodata sa fie amplasat in Arad, este veche, dar la fel de incalcita. Ca dovada ca nici DNA nu a reusit pana acum sa-i dea de cap, desi o plangere penala vizand aceasta situatie a fost depusa inca din 2014. Intre timp, partile implicate – Ministerul Culturii, sculptorul Florin Codre si primarul Aradului, Gheorghe Falca – se acuza reciproc de irosirea celor 10 milioane de lei, platite integral din bugetul statului pentru un monument care nu exista.
Concret, in iunie 2007, Ministerul Culturii organizeaza un concurs pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 in municipiul Arad. Patru luni mai tarziu este declarat castigator proiectul artistic al sculptorului Florin Codre – o coloana a infinitului stilizata sub forma a trei ramuri care se impletesc, simbolizand cele trei provincii romanesti. Monumentul urma sa fie compus din 12 piese, cu o inaltime de 18 metri si o greutate de 150 de tone.
In decembrie 2007, Ministerul Culturii incheie un contract de comanda cu sculptorul pentru monumentul care urma sa fie inaugurat in Arad la 1 decembrie 2009, data amanata ulterior pentru 1 decembrie 2012. De ce la Arad? Pentru ca Proclamatia Unirii, citita la Alba Iulia de catre Vasile Goldis, a fost redactata la Arad de catre un grup de patrioti aradeni.
Revenind la monument, in noiembrie 2010, comisia de receptie din cadrul Ministerului Culturii constata ca sculptorul a executat lucrarea in totalitate si aproba achitarea ultimei transe de bani catre artist, pana la suma de 10 milioane de lei. Insa, potrivit surselor RL, comisia a receptionat lucrarea fara s-o vada vreodata, aceasta fiind la momentul respectiv in China, unde a si fost realizata. Altceva spune, insa, Virgil Stefan Nitulescu, la vremea aceea membru in comisia de concurs, care a declarat pentru RL ca oamenii din comisia de receptie au vazut monumentul chiar de doua ori, o data in China si cealalta data in Romania.
Potrivit contractului, sculptorul avea obligatia de transport si de amplasare a lucrarii la Arad – lucru confirmat de decizia Tribunalului Bucuresti, Sectia a III-a Civila, din ianuarie 2017. Doar ca Florin Codre a cheltuit toata suma de 10 milioane de lei si nu i-au mai ramas bani de transport. Intr-un final, a reusit sa aduca lucrarea din China si s-o depoziteze in curtea sa din comuna Chiselet, judetul Calarasi, unde a ramas pana in ziua de azi. De ce monumentul Marii Uniri se umple de buruieni in Chiselet si nu e inaltat in municipiul Arad e greu de spus, pentru ca fiecare parte implicata arunca vina in alta parte.
Ce spune ministerul
Contactat de RL, sculptorul Florin Codre a recunoscut ca a primit toata suma, cele 10 milioane de lei, de la Ministerul Culturii, dar sustine ca nu domnia sa e responsabil de transportul si montarea lucrarii. De vina ar fi -Gheorghe Falca, primarul Aradului, care a schimbat locul amplasarii monumentului, “pentru ca e un tampit”, si presa a”pentru ca scrie minciuni”.
Ministrul Culturii, de asemenea, arunca vina in -curtea Primariei Arad. a”Ministerul Culturii si Identitatii Nationale isi exprima ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca Monumentul Marii Uniri de la 1918, realizat pentru municipiul Arad, sa nu fie amplasat la timp pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri”, arata ministerul intr-un raspuns oficial adresat a”Romaniei libere” si semnat de Cristian Pelivan, seful Biroului Comunicare si Dialog Social din cadrul -Ministerului Culturii.
a”Aceasta ingrijorare este cauzata de declaratiile publice ale primarului municipiului Arad, potrivit caruia este posibil ca locul stabilit pentru amplasarea monumentului sa fie schimbat din nou. Amintim faptul ca realizarea infrastructurii necesare amplasarii monumentului cade in sarcina Primariei Municipiului Arad”, subliniaza ministerul. Care apoi precizeaza ca a”o decizie de schimbare a amplasamentului ar insemna reluarea -tuturor procedurilor, inclusiv a -studiului de fezabilitate deja realizat, a proiectului -tehnic si a caietului de sarcini si detalii de executie, pentru care Primaria Municipiului Arad a prevazut in anul 2011 fonduri in valoare de 250.000 lei”.
Ce spune primarul
De cealalta parte, primarul Aradului, Gheorghe Falca, sustine ca seful Biroului Comunicare din Ministerul Culturii ar trebui sa-si dea demisia pentru cele afirmate in raspunsul adresat RL. a”Acest domn de la Comunicare este un incompetent. Ii jigneste pe toti ministrii Culturii care au fost pana acum. Jigneste tot ministerul, pentru ca nu a citit contractul incheiat cu artistul. Nu a citit nici hotararea judecatoreasca in procesul in care ministerul l-a dat in judecata pe artist pentru a-l obliga sa aduca si sa monteze monumentul in Arad”, a declarat Gheorghe Falca pentru RL.
Primarul Aradului citeaza hotararea Tribunalului Bucuresti din 8 ianuarie 2017, a”care spune clar ca sculptorul are obligatia de a realiza, transporta si monta monumentul din banii primiti din contract”. In plus, adauga edilul, a”intre Primaria Arad si Ministerul Culturii nu exista nicio relatie contractuala”. a”Exista doar o solicitare a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *