Telegraph: Romania s-ar putea numara printre tarile vizate de atacurile Rusiei

Presedintele rus Dmitri Medvedev a imbratisat miercuri retorica violenta a Razboiului Rece amenintand ca va distruge, daca va fi necesar, scutul american antiracheta pe care SUA planuiesc sa-l instaleze in Europa.

Rusia ar putea lansa atacuri cu racheta asupra unor state membre UE, precum Polonia, Romania si Spania, sau membre NATO, precum Turcia, daca pune in practica amenintarile fara precedent proferate miercuri de presedintele Dmitri Medvedev pe tema scutului antiracheta, scrie Daily Telegraph, citat de NewsIn.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a imbratisat miercuri retorica violenta a Razboiului Rece amenintand ca va distruge, daca va fi necesar, scutul american antiracheta pe care SUA planuiesc sa-l instaleze in Europa. Potrivit Daily Telegraph, aceasta retorica – ce aduce perspectiva lansarii unor atacuri cu racheta din partea Rusiei asupra Poloniei, Romaniei, Spaniei sau Turciei – ar putea fi cea mai serioasa lovitura data relatiei SUA-Rusia de la cand a venit la putere presedintele Barack Obama.
“Am insarcinat fortele armate cu alcatuirea unor planuri pentru a distruge sistemele de informatii, comanda si control ale scutului antiracheta (SUA/NATO – n.r.)”, a spus presedintele Medvedev intr-o declaratie de o duritate fara precedent, care intervine cu cateva saptamani inainte de alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei si cu cateva luni inainte ca actualul sef de la Kremlin sa se retraga in favoarea premierului Vladimir Putin. Astfel de declaratii ar fi fost, de altfel, caracteristice mai degraba acestuia din urma. In timpul precedentei sale sederi la Kremlin, relatia ruso-americana a cunoscut tensiuni fara precedent de la Razboiul Rece.
Pe de alta parte, declaratiile lui Medvedev au aparut dupa ce in ajun Statele Unite anuntasera ca vor inceta sa mai aplice prevederile Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) in relatia cu Rusia. Cu alte cuvinte, SUA vor inceta sa mai informeze partenerul rus despre armamentul conventional. Gestul SUA a fost urmat, miercuri, de cel al altor 14 state membre NATO semnatare ale tratatului CFE.
Rusia a impus un moratoriu unilateral Tratatului CFE inca din decembrie 2007, in timpul presedintiei lui Putin, sub pretextul ingrijorarii legate de expansiunea spre est a NATO, de instalarea scutului american antiracheta in Europa sau chiar de folosirea de catre fortele americane a bazei de la Mihail Kogalniceanu.
“Partenerii nostri din NATO nu arata deocamdata niciun fel de disponibilitate de a lua in considerare ingrijorarile noastre legate de arhitectura scutului european antiracheta, ceea ce ne convinge ca planurile lor sunt indreptate impotriva Rusiei”, a declarat, miercuri, presedintele Dmitri Medvedev. Ridicand si mai mult miza, remarca Daily Telegraph, liderul de la Kremlin a spus ca anxietatea Rusiei este atat de mare, incat isi rezerva dreptul de a revoca tratatele in vigoare privind controlul armelor nucleare (START) si de a iesi de la negocierile pentru noi tratate in domeniu.
Casa Alba i-a dat imediat replica lui Medvedev, anuntand ca Washingtonul nu isi va modifica sub nicio forma planurile. “In niciun fel nu vom limita sau modifica planurile noastre de desfasurare in Europa”, a declarat Tommy Vietor, purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala. “Am explicat pe multiple canale oficialilor rusi ca sistemele de aparare antiracheta pe care intentionam sa le desfasuram in Europa nu ameninta si nu pot ameninta apararea disuasiva strategica a Rusiei”, a completat oficialul american.
Scutul fata de care Rusia obiecteaza atat de ferm este destinat sa doboare rachete venind dinspre state imprevizibile precum Iranul, dar va fi operational abia peste cativa ani. Turcia, Polonia, Romania si Spania au fost de acord sa se alature unei versiuni “mai diluate” decat cea a controversatului plan propus initial de fostul presedinte George W. Bush.
Kremlinul a respins insa asigurarile date de SUA si initial a cerut – dar a fost refuzat – ca Rusia sa fie partener egal in acest proiect, reaminteste Daily Telegraph. In practica, aceasta ar fi insemnat ca Rusiei sa i se fi dat asa-zisul drept de acces la “butonul rosu”, ceea ce i-ar fi permis armatei ruse sa aiba un cuvant de spus in faza operationala – cand si daca o racheta sa fie doborata. A acorda fostului inamic al Americii din perioada Razboiului Rece un drept …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *