Tensiuni fara precedent la granitele Moldovei. Trupele ruse au fortat Nistrul!

OSCE va putea afla, astfel, in timp real despre actiuni neautorizate, dupa recentele aplicatii ale grupului operativ de trupe ruse in Transnistria (GOTR), care au inclus si exercitii de fortare a raului Nistru, si la care a participat si asa-numita armata a Tiraspolului.
“Am vazut aplicatii militare neautorizate in regiunea transnistreana, cu implicarea de tehnica militara fara insemne. Chiar daca nu aveau semne de identificare, nimeni nu are dubii ca erau echipamente militare rusesti si aceasta nu este pentru prima data. Desigur ca ne pune in garda acest lucru si nu numai pe noi. De data aceasta, au fost reactii si din partea vecinilor din Ucraina”, a spus Pavel Filip.
Pavel Filip i-a cerut vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, sa detalieze modul in care a reactionat Chisinaul la recentele provocari ale trupelor ruse din Transnistria.
“Noi am oferit deja toate informatiile pentru ca Ministerul Afacerilor Externe sa informeze Centrul pentru Prevenirea Conflictelor de la Viena, deoarece nu este primul caz de acest fel. Noi avem si un sistem de avertizare timpurie care, din pacate, in acest moment nu functioneaza, dar acesta este unul dintre pasi si OSCE urmeaza sa instaleze acest sistem””, a explicat Cristina Lesnik, adaugand ca deplasarea reprezentantilor OSCE pe teren dureaza o ora, o ora si jumatate si constatarea faptelor devine mai dificila.
Premierul moldovean a solicitat ca pe viitor reactia la asemenea evenimente sa fie prompta: “E important sa mentinem calmul pe Nistru. Nu stiu, poate aceasta a fost o modalitate (a lor) de a ne saluta in avans cu ocazia a 27 de ani de independenta (la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *