Tensiuni la varful partidului de guvernamant: Baronul numarul 2 din PSD, Niculae Badalau, suparat pe Liviu Dragnea

Niculae Badalau, presedintele executiv al PSD, este suparat pe presedintele Liviu Dragnea care nu ii permite sa devina presedinte al Curtii de Conturi. Badalau nu are curaj sa intre intr-un razboi deschis cu Dragnea si spera sa schimbe atitudinea sefului PSD.
Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, viseaza sa devina presedinte al Curtii de Conturi in octombrie 2017, cand va expira mandatul lui Nicolae Vacaroiu. Potrivit unor surse din PSD, Badalau i-ar fi cerut acceptul lui Liviu Dragnea pentru aceasta operatiune care ar necesita modificarea Legii Curtii de Conturi. Eliminarea unor filtre pentru candidatii la Curtea de Conturi nu ar fi fost acceptata de Liviu Dragnea, afirma sursele citate.
Presedintele PSD i-ar fi spus numarului 2 din partid ca nu vrea sa expuna partidul la un scandal, in urma modificarii unei legi pentru o persoana. Aceasta explicatie ar fi trezit supararea lui Badalau, care l-a sprijinit pe Dragnea in momentele delicate, cand au fost emise acte normative sau au fost luate decizii in favoarea presedintelui PSD. Badalau l-a sustinut pe Dragnea atat in scandalul Ordonantei 13 (prin care Dragnea ar fi scapat de acuzatia de abuz in serviciu), cat si la debarcarea lui Sorin Grindeanu.
Supararea lui Badalau s-a manifestat prin abtinerea la vot la sedinta conducerii PSD in care Liviu Dragnea l-a propus premier pe Mihai Tudose. a”Am avut o indoiala – si o am inca – vis-à-vis de anvergura domnului Tudose pentru a conduce un guverna”, a fost explicatia oferita de Badalau. Insa, numarul 2 din PSD nu risca un razboi la scena deschisa cu Liviu Dragnea, considerat inca prea puternic in PSD. Badalau spera sa il convinga pe Dragnea pana in octombrie pentru a obtine postul ravnit.
Forteaza modificarea legii
Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi, Parlamentul numeste consilierii de conturi, din care alege presedintii si vicepresedintii institutiei. Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii – studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica.
Or, CV-ul lui Badalau se potriveste doar partial cu aceste solicitari. El a absolvit Facultatea de Imbunatatiri Funciare (1985), fiind de meserie inginer in constructii. Insa, in ultimii ani, Badalau si-a completat paleta de studii, unele legate de zona economica si juridica. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Badalau se lauda cu trei masterate. Unul este in Guvernare Moderna si Dezvoltare Locala, la SNPSA (2006), altul in Management Public la ASE Bucuresti (2006) si unul la Colegiul National de Aparare (2005). In 2008, el si-a luat licenta in Drept la Universitatea Bioterra. Mai mult, in 2013, Badalau a devenit doctor in stiinte economice, domeniul Management. El sustine ca disciplina principala studiata a fost a”Managementul Administratiei Publice. Strategii de Modernizarea”, fara a preciza care este institutia pe care a absolvit-o.
Teoretic, cu sprijinul colegilor din PSD s-ar putea interpreta foarte usor ca Badalau are studiile superioare necesare – economice sau juridice. Insa, Badalau nu are zece ani de vechime in aceste domenii pentru ca in timp ce isi obtinea diplomele el a avut functii politice – subprefect, prefect, deputat, senator. Coincidenta sau nu, un parlamentar PSD, Tudor Ciuhodaru, a depus un proiect de lege prin care, pentru a fi numit la Curtea de Conturi, sunt suficiente si studiile ingineresti, si, implicit, vechimea de zece ani in acest domeniu. Actul normativ l-ar avantaja pe Badalau, care inainte de a intra in politica a lucrat ca inginer. Proiectul a fost respins, insa, de Camera Deputatilor. Badalau spera, inca, sa castige bunavointa lui Dragnea pentru a schimba soarta proiectului in Senat sau pentru a gasi o alta posibilitate de a modifica legea.
Cum poate ocoli problemele penale
In schimb, Badalau se poate considera salvat de o alta prevedere din Legea Curtii de Conturi. Potrivit acesteia, de la data trimiterii in judecata, membrii Curtii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *