Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, in contextul in care proiectul Codului Fiscal este in dezbatere, la Camera Deputatilor, ca exista doua modificari care vor aduce un plus bugetului de stat si ca nu considera ca?proiectul va iesi foarte diferit, fata de forma initial propusa. In ceea ce priveste controalele derulate de ANAF, Eugen Teodorovici a punctat faptul ca „este adevarat ca, in unele situatii, exista poate un exces de zel”, dar a subliniat ca reprezinta „un subiect la care e nevoie de lucru in timp”, informeaza Realitatea TV.
„Efortul bugetar pe acciza respectiva este undeva la vreo 3 miliarde si 300 de milioane de lei. Asta inseamna un plus, dar este o decizie a Senatului si o respectam. Important este sa vedem exact forma finala a Codului Fiscal, dupa ce iese din Camera Deputatilor”, a spus Eugen Teodorovici, despre propunerea de taiere a accizei la combustibil care, in Senat, a fost eliminata.
Intrebat daca la Camera Deputatilor va sustine eliminarea accizei, Teodorovici a raspuns:
„Ideea e ca vor fi amendamente, cu siguranta. Am avut discutii cu unii colegi din Camera Deputatilor, iar unii dintre ei s-au aratat interesati sa sustina o astfel de masura. Dar, inca o data, vor fi dezbateri in Comisia de Buget-finante de la Camera si speranta e sa fie masuri care sa isi poata face locul in buget, in 2016, si sa creeze efectele acelea economice sporite”, a precizat ministrul Finantelor Publice.
Pe de alta parte, intrebat daca ii este teama ca proiectul Codului Fiscal va iesi foarte diferit fata de forma propusa, initial, in urma amendamentelor initiate si votate de catre parlamentari, Teodorovici a afirmat:
„Nu modifica substantial. Sunt doua masuri cu impact important: acea pe acciza si 5 la suta la dividende, acestea sunt doua masuri majore, dar aduc un plus bugetului de stat pentru ca vorbim de evitarea unor scaderi la bugetul de anul viitor, dar orice masura se aduce in Camera e ideea sa fie o masura care sa aduca un plus in economie”, a precizat ministrul Finantelor Publice.
In ceea ce priveste afirmatia, aparuta in spatiul public, potrivit careia MFP ar fi transformat ANAF-ul intr-o institutie politieneasca si ca se neglijeaza, de fapt, marea evaziune, ministrul Finantelor Publice a afirmat:
„In primul rand, ANAF-ul cauta sa respecte prevederile legale. Este adevarat ca, in unele situatii, exista poate un exces de zel. Aici este un subiect la care e nevoie de lucru in timp (…) Eu tin foarte mult ca modul in care ANAF-ul interactioneza cu mediul privat sa se faca intr-un mod foarte normal, sa nu fie o abordare abuziva”, a mai spus Eugen …