Top retete traditionale romanesti de Craciun
De Sarbatori, romanii au mesele imbelsugate si pregatesc retete traditionale romanesti de Craciun si Revelion cu care isi asteapta familia.
Iata cele mai delicioase retete traditionale romanesti de Craciun.
Iata o reteta traditionala de preparare a carnatilor de casa sosita din Moldova; ingredientele sunt controlate de noi, punem in carnati produse pe care le stim si le vedem si putem servi la masa de Craciun un preparat traditional fara aditivi alimentari din comert.
Ingrediente carnati de casa
1kg carne de porc
500 g carne de vita
3 capatani usturoi
sare grunjoasa, piper, cimbru
1 pahar vin
Mod de preparare carnati de casa
Se toaca carnea si se amesteca cu pasta de usturoi si restul ingedientelor puse dupa gust.
Lasam la rece un timp compozitia apoi formam carnatii.
Se ataseaza la masina de tocat forma, rulam matele curatate si spalate bine si incepem sa le umplem.
Se leaga la sfarsit cu ata sau facem un nod; ii lasam un timp sa se usuce apoi ii prajim sau ii punem la congelator.
Craciun fericit!
Ingrediente toba de casa
1/2 din carnea si grasimea de la capul de porc; 1/2 din carnea fiarta; 1/4 din sorici; limba (limbile) curatata de pielita; condimente: piper, ienibahar, usturoi.
Mod de preparare toba de casa
Toata carnea fiarta se taie in cuburi cu latura de 4-5 cm. Limba se taie in fisii cu grosimea de 2 cm si lungimea de 4-5 cm. Soriciul se taie in fisii de 2 cm. Separat, se strecoara 500-600 ml supa (fara grasime) din oala in care s-a fiert capul de porc si soriciul.
Cand toate sint pregatite, materialul taiat (fasonat) se presara cu 1/2 lingurita cu piper macinat, 1/2 lingurita cu ienibahar macinat si mujdeiul (8-10 catei de usturoi sau dupa gust) taiati in felii si presarati cu o lingurita de sare, apoi striviti cu dosul unei lingure de lemn, apoi se oparesc cu supa, strecurata fierbinte prin strecuratoare peste tot materialul cu care se amesteca.
Sare nu mai este necesara, daca si supa a fost putin sarata.
Compozitia se pune cu lingura in stomacul si vezica pregatita (daca este compozitie mai multa), alternind bucatile ca sa fie variat asezate, apoi se toarna zeama peste ele cit sa le cuprinda pina la nivelul carnii. Se leaga orificiile, lasind putin spatiu gol pina la legatura, pentru dilatarea lichidului in fierberii. Se introduc tobele intr-un vas cu apa clocotita, cu legaturile in sus, dar focul se reduce imediat ca apa sa fiarba fara nici-un clocot 1-2 ore (dupa marime).
Daca aerul umfla tobele (cind se dilata), se inteapa cu acul gros, numai in partea deasupra, ca sa iasa aerul.
Caind a trecut timpul prescris, se scot cu strecuratoarea si se aseaza pe o planseta cu legaturile in sus. Deasupra se pune o alta planseta cu o greutate de circa 1 kg peste ea, ca sa nu preseze prea mult, sa nu iasa zeama afara (aspicul), lasindu-se asa pina a doua zi, cind se poate consuma proaspata.
Tobele cu mai putin aspic (numai cit sa se lege intre ele bucatile) se pot afuma si se pastreaza timp mai indelungat la rece. II) Daca avem materialul pentru toba (cap de porc, limba, sorici de porc), se poate prepara la fel, punind compozitia sa se inchege in punga de nailon sau intr-un vas, ca si piftia. Rece se scoate, se aseaza pe platou, servindu-se cu zeama de lamiie, mustar, ceapa verde, hrean.
Pofta buna!
La mine la tara? nu insemnau nimic sarbatorile? de iarna, daca nu aveam caltabosi pe masa! Ii facea tatal meu (Dumnezeu s-l odihneasca) si erau tare buni! Noi femeile frecam cu sare sau cu malai matele groase(pe cele subtiri le pastram pentru carnati) si le puneam? apoi in apa rece cu sare, cimbru si ceapa taiata in bucati mari.
In apropierea SFANTULUI CRACIUN aduceam matele groase, le clateam in mai multe ape si le umpleam cu ajutorul masinii de tocat (ii adaptam o palnie), cu o compozitie pregatita minutios.
Ingrediente Caltabosi
carne de porc (ramasa de la fasonarea muschiului de porc), si cate putin din ficat, inima, plamani (maruntaiele de la porc). Le fierbem putin si? apoi la noi se toaca bucatele mici, apoi amestecam cu 3 cepe tocate marunt, 200g orez (spalat bine), sare piper si alte condimente dupa gust.
Mod de preparare Caltabosi
Umplem catlabosii (atentie, nu se indeasa deloc!), lasam spatiu mult pentru a se umfla orezul, legam la capete si-i fierbem in apa multa cu foi de dafin si cimbru; ii lasam sa se raceasca acolo, in aceeasi oala si a doua zi ii scoatem usor si-i punem in tava la cuptor, unde ii rumenim putin.
SFAT: musai trebuie intepati din loc in loc cu un ac gros, sa nu plezneasca la fiert membrana; focul trebuie mereu controlat sa nu fie temperatura de fierbere prea ridicata;
se scot numai dupa ce s-au racit , astfel pleznesc
se foloseste o spumiera sau varsam lichidul si scoatem mai usor caltabosii
cine doreste??ii poate consuma fara a-i da la cuptor
Merg foarte bine cu muraturi de la butoi sau gogosari? sau castraveti acri!
Ingrediente Racitura de pui
?2 kg ghiare si capete de pui
1/2 kg morcov
1/2 kg telina
1/2 kg pastarnac
1 capatana usturoi
carne pui (piept, pulpe)
Mod de preparare Racitura de pui
Se pun la fiert ghiarele si capurile de pui (eu pieptul si pulpele le-am fiert separat) impreuna cu zarzavaturile intregi (doar spalate si curatate). Se aduna din cand in cand spuma care se formeaza si se lasa sa fiarba pana incepe sa se desprinda carnea de pe os. Se adauga si capatana de usturoi pisata si se mai da intr-un clocot.
Se scot zarzavaturile, capetele si ghiarele, iar zeama ramasa se strecoara bine. Pieptul si pulpele se dezoseaza si se taie cubulete, iar morcovul se taie feliute.
Se asaza in castronele morcovul si carnea, iar deasupra se toarna usor zeama si se da la rece ca sa se inchege.
Dupa perferinte se pot adauga pentru decor boabe de mazare sau de porumb fierte.
Ingrediente Piftie de curcan
2 aripi de curcan1 pulpa inferioara curcan1 cana mazare1 ceapa mare2 morcovi2 capatani de usturoi7 l apasare
Mod de preparare Piftie de curcan
Pui carnea la fiert, impreuna cu ceapa si morcovii, in 7 litri de apa, la foc iute. Spumuiesti din cand in cand. Dupa ce ai luat toata spuma, dai focul mai mic si lasi sa fiarba aproximativ 2-3 ore. Carnea este gata cand se desprinde usor de pe oase. Adaugi sare dupa gust.Dupa ce a fiert, scoti carnea din oala si o lasi sa se raceasca, apoi o tai bucatele si o pui in boluri, impreuna cu mazarea, morcovii fierti, taiati cubulete. Scoti si ceapa din apa in care au fiert toate si, cand aceasta s-a mai racit, pui usturoiul.Inainte sa pui apa in boluri, peste carne, o strecori, pentru a deveni limpede. Depozitezi recipientele la rece ca sa se inchege compozitia.
Ingrediente Sarmale de curcan cu varza acra si afumatura de porc
o varza murata,1,5 kg carne tocata de curcan,o cescuta de orez,o ceapa,sare ,piper,cimbru uscat,pasta de tomate,ulei de masline,foi de dafin,afumatura de porc(costita),verdeata(marar si patrunjel)
Mod de preparare Sarmale de curcan cu varza acra si afumatura de porc
Varza murata se spala si se stoarce bine apoi se taie frunzele pentru sarmale iar mijlocul se pastreaza pentru tocatCarnea tocata se amesteca bine cu verdeata tocata fin,cu ceapa taiata marunt,cu orezul ,se sareaza si pipereaza dupa gust,se adauga si cimbrul si un pic de pasta de tomate,2 -3 linguri de ulei de masline.
Se pune cate o lingura de umplutura pe fiecare frunza de varza,se ruleaza si se strang bine la capete(se indeasa capetele usor,cu degetul,in interiorul sarmalutei,se aseaza una langa alta intr-un vas,de preferat lut sau tuci,se pune intre ele si cate o bucata de afumatura,deasupra sarmalutelor se pune un strat subtire de varza tocata(ramasa din mijlocul verzei murate),se dilueaza 2 linguri de pasta de tomate cu apa si un pic de ulei si se toarna peste sarmal cat sa le acopere putin.
Se pun si 2-3 foi de dafin si se dau la cuptor,la foc domol pana se rumenesc,cca 45 de minute.Se servesc calde!!Pofta buna!
Ingrediente Tochitura moldoveneasca
pulpa de pui dezosata – 3buc,
ceapa,
sare,
usturoi,
bulion,
ardei;
pentru mamaliguta: apa, sare, malai.
Mod de preparare Tochitura moldoveneasca
Se ia ceapa care se taie, usturoiul se taie maruntel si se pune peste ceapa, peste aceasta prajeala se pune bulionul si carnea.
Se lasa la foc mic circa 1h. Se serveste cu mamaliguata calda si mujdei de usturoi.
Ingrediente Friptura de porc si vita la cuptor
-3buc carne vita-3buc carne porc-1/2 ceasa ulei-5 felii lamaie-2 catei usturoi-1 pahar vin alb-apa-sare-1 ceasca bulion
?
Mod de preparare Friptura de porc si vita la cuptor
Se lasa carnea in bait (apa, vin, usturoi taiat felii,sare) timp de 5 ore. Cand este gata se unge un vas yena cu ulei si se aseaza bucatile de carne si feliile de lamaie. Se completeaza cu apa cat sa acopere carnea. Se lasa la cuptor, la foc mic cca. 5 ore avand grija sa se completeze cu apa si sa se intoarca carnea din cand in cand. Cand este aproape gata se pune bulionul si se mai lasa cca. 20min. Se serveste cu cartofi natur si gogosari la otet sau orice salata va place.
Ingrediente Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor
pui mare
cartofi
500 g suc de rosii
sare, piper, rozmarin dupa gust
1 pahar vin rosu
Mod de preparare Friptura de pui cu garnitura de cartofi la cuptor
Puiul se portioneaza, se spala, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, rozmarin si se pune intr-o tava intinsa. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie bucati si se pun in tava langa pui. Se acopera cu apa si se introduce tava in cuptor! Dupa jumatate de ora se toarna sucul de rosii si paharul cu vin. Se lasa la cuptor pana scade zeama si pana cand sunt patrunse bine. Serviti cu placere!
Ingrediente Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata
Aluatul:
1,7 kg faina9-10 oua(8 galbenusuri si 2 oua intregi)0,9l lapte200 ml ulei150 g unt400 g zahar100 g stafidecoaja rasa lamaievanilieromsare
Maiaua:
5 linguri faina5 linguri rase drojdie uscata2 linguri zahar30 ml ulei100 ml lapte
Umplutura:
600-700 g nuca prajita si macinata6 albusurilapte caldut(daca mai este nevoie)2 linguri cacaozahar (dupa gust)esente: rom, vanilie4-5 linguri ciocolata nutella.Pentru uns cozonacii:30 ml lapte1 galbenus1 lingurita zahar2 linguri mac pentru a presara fata cozonacilor.
Mod de preparare Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata
Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti nu are prea multe oua si nici zahar.Tot secretul in a obtine un cozonac pufos si gustos este in framantarea aluatului si nu numai in cantitatea de oua folosita. Si acum sa trecem la lucru! Mai intai trebuie de retinut ca toate ingredientele trebuie scoase si lasate in bucatarie la temperatura camerei cu o seara inainte.
Indiferent de calitatea fainei noi o vom cerne de 2 ori inainte de a incepe lucrul, asta pentru a fi aerisit. Faina cernuta o vom pune intr-un vas mai mare si ne vom ocupade maia. Mai intai vom inmuia drojdia intr-un castronel cu putin lapte caldut (nu fierbinte ca nu va creste drojdia, respectiv aluatul) si cu cele 2 linguri de zahar. Cantitatea de lapte adaugata trebuie sa cuprinda toata drojdia.
Laptele si uleiul pregatite pentru maia le vom pune la fiert pana dau un clocot.
In vasul in care vom framanta (un castron mai mare, lighenas) vom pune cele 5 linguri de faina si le vom opari cu lapte amestecat cu ulei clocotit si vom amesteca bine ca sa nu faca …