Top trei beneficii pentru sanatate ale iaurtului

Iaurtul este o sursa naturala de calciu usor asimilabil si proteine de buna calitate pentru cresterea si dezvoltarea normala a scheletului la copii, dar si pentru mentinerea muschilor la adulti sau pastrarea densitatii oaselor la seniori. Iaurtul are insa multe alte beneficii importante pentru sanatate care au fost demonstrate in studii internationale.
Previne obezitatea
In general, persoanele care consuma in mod obisnuit iaurt au o dieta de calitate mai buna si sunt mult mai putin expuse riscului de carente alimentare. Iaurtul contine toti aminoacizii esentiali, precum si bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale. Astfel, consumul regulat de iaurt contribuie la sanatatea sistemului digestiv si imbunatateste sistemul imunitar.
“Studiile recente arata ca iaurtul este asociat si cu reducerea greutatii, atat la femei, cat si la barbati. Proteinele din lactate inhiba pofta de mancare si mentin mai mult timp senzatia de satietate, iar cresterea aportului de calciu are un impact pozitiv asupra metabolismului energetic”, a declarat in cadrul Conferintei “Sanatate prin Alimentatie” 2014, sef lucr. dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED).
Studiile arata ca o dieta bogata in iaurt favorizeaza pierderea in greutate, indeosebi prin reducerea depozitelor de grasime din zona abdomenului. Inlocuirea alimentelor dulci bogate in grasimi si zahar cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric.
Protejeaza impotriva diabetului
Un consum regulat de lactate si, implicit, iaurt este corelat cu reducerea riscului de boala cardiovasculara, infarct si diabet zaharat. In ceea ce priveste diabetul zaharat, studiului EPIC-Interact, realizat pe mai mult de 16.000 de subiecti din opt tari europene, a demonstrat ca un consum mai mare de produse lactate fermentate (branza slaba, iaurt si lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%.
“Efectul protector al consumului de lactate in contextul diabetului zaharat de tip 2 a fost demonstrat in numeroase studii, realizate la nivel international. In prezent, este dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma saptamanal 4,5 pahare de iaurt au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, este mai mult decat necesar sa incurajam populatia sa includa iaurtul in dieta zilnica”, a explicat tot in cadrul Conferintei “Sanatate prin Alimentatie” prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Reduce incidenta bolilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *