Traian Basescu a fost amenintat de candidatul pro-rus Igor Dodon: Pregatiti-va! Dupa 14 noiembrie veti pierde cetatenia pe care nu o meritati. In ce conditii poate fi retrasa cetatenia

Candidatul pro-rus Igor Dodon la presedintia Republicii Moldova?l-a amenintat pe fostul presedinte Traian Basescu ca ii va retrage cetatenia, ?mentionand ca politicianul roman nu merita sa fie numit cetatean al Republicii Moldova,?scrie?Diez.md.

“Domnule Basescu, profitati acum. Dupa 13 nu veti mai avea cetatenie! Eu sustin statalitatea Republicii Moldova. Pregatiti-va domnule Traian Basescu, dupa 14 noiembrie veti pierde cetatenia pe care nu o meritati. Noi trebuie sa avem relatii bune cu toti. Noi nu trebuie sa renuntam la regimul de vize. Presedintele Dodon va fi un echilibru intre est si vest. Pozitia partidului insa ramane de integrare euroasiatica. Dupa 13 voi fi un presedinte al tuturor”, a declarat Igor Dodon in cadrul dezbaterii.

Joi seara, candidatul PAS, Maia Sandu, si candidatul PSRM, Igor Dodon, s-au intalnit in cadrul dezbaterii “Eu vreau sa?fiu presedinte”. Dupa anuntarea rezultatelor preliminare, din primul tur al alegerilor din 30 octombrie, Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru lidera PAS, Maia Sandu.

“Duminica, 13 Noiembrie, Maia Sandu va castiga alegerile prezidentiale cu 53 la suta si Republica Moldova va ramane pro-Europa si pro-Romania, in conditiile in care prezenta la vot va depasi 55 la suta. Bravo Maia, bravo cetateni ai Republicii Moldova!”, a scris liderul Partidului Miscarea Populara si ex-presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Citeste si:?FOTO si VIDEO. Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, depun juramantul ca cetateni ai Republicii Moldova: Mi s-a indeplinit un vis
Fostul presedinte Traian Basescu si sotia sa Maria, au depus, joi, juramantul pentru a deveni cetateni ai Republicii Moldova. Ceremonia a avut loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

Dupa depunerea juramantului, Traian Basescu a declarat ca i s-a indeplinit un vis.

“Presedintele Timofti, prin decret mi-a acordat dreptul sa devin cetatean al Republicii Moldova. O republica draga mie, ca si tara mea. O republica de care ma simt legat prin cultura, prin educatie, prin limba si, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a facut de multe ori in timpul celor zece ani cat am indeplinit functia de presedinte sa intreprind actiuni, in primul rand, in favoarea cetatenilor Republicii Moldova si a parcursului european al acestei tari a carei independenta Romania a cunoscut-o prima de pe mapamond. Unii ma judeca pe nedrept ca n-am trimis la aprobare in Parlament legea prin care sa ratificam tratatul de frontiera cu Republica Moldova. Niciodata n-as face asa ceva pentru ca un presedinte roman care ar face acest lucru ar consimti prin acte ale statului roman pactul Ribbentrop-Molotov. Am convingerea ca nici presedintele Iohannis nu va trimite acea lege la promulgare”, a declarat Traian Basescu inainte de depunerea juramantului.

Conditiile in care poate fi retrasa cetatenia Republicii Moldova
Legislatia Republicii Moldova prevede retragerea cetateniei prin decret prezidential in cazul in care a fost dobandita in mod fraudulos ori dupa savarsirea unor fapte deosebit de grave, potrivit Mediafax.
Legea numarul 1.024/anul 2000 mentioneaza situatiile in care cetatenia Republicii Moldova poate fi retrasa.
Articolul 23 al Legii 1.024 are urmatorul continut:
“Retragerea cetateniei
(1) Cetatenia Republicii Moldova poate fi retrasa printr-un decret al Presedintelui Republicii Moldova persoanei care:
a) a dobandit cetatenia Republicii Moldova in mod fraudulos, prin informatie falsa sau prin ascunderea unui fapt pertinent;b) s-a inrolat benevol in forte armate straine;c) a savarsit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esentiale statului.
(2) Retragerea cetateniei nu se admite in baza temeiurilor prevazute la alin.(1) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *