Traian Basescu: In orice alianta ne vom duce, conditia noastra este ca functia de prim-ministru sa revina PMP

AGERPRES: Va regasiti in prezent intr-o dubla postura – de candidat la alegerile parlamentare si presedinte de partid. Pe ce mizeaza PMP in aceasta campanie electorala? Pe “locomotiva” Traian Basescu, pe oamenii noi intrati in partid sau pe programul politic??Traian Basescu: Pe toti la un loc, dar in mod deosebit pe programul politic. Este un program care a reusit sa se desprinda de minciuna specifica partidelor in campania electorala si sa stabileasca prioritatile Romaniei. Cred ca suntem primul si singurul partid care-si asuma si un obiectiv de tara. Obiectivul de tara este unirea cu Republica Moldova, iar cele trei mari probleme identificate de noi ca fiind probleme care greveaza viitorul Romaniei si de care depinde sansa Romaniei in viitor sunt: natalitatea, educatia si sanatatea. Fara rezolvarea acestor trei prioritati majore, Romania risca sa aiba un viitor greu de previzionat.
AGERPRES: Ca solutii la aceste probleme …?Traian Basescu: Intai sa le punem unde sunt, ca sa vedem solutiile. Daca ne referim la natalitate, pe toate evaluarile specialistilor in 2050 Romania va avea 16,5 milioane de locuitori. Ceea ce, este limpede, ne va obliga la import de forta de munca – din Asia, din tarile arabe, din Africa. Solutia aici este sa reversam trendul natalitatii. S-a facut un lucru bun in ultima perioada, prin revenirea la indemnizatii pe timpul concediului de maternitate de 85% din ultimul salariu al mamei sau a tatalui, dar mai trebuie facute cateva lucruri: primul, crese. (…) Degeaba ii dai mamei timp de doi ani 85% din ultimul salariu, daca dupa ce si-a terminat concediul de maternitate pleaca la serviciu si nu are unde lasa copilul. Inseamna ca-si da tot salariul pe o bona. Degeaba ii dam 85% mamei pe timpul concediului, daca dupa cresa copilul nu poate fi dus la o gradinita sigura, pentru ca este clar, aici sectorul privat s-a limitat la a face o dezvoltare redusa care nu acopera nevoile familiilor tinere. Deci, pentru a stimula familiile sa aiba copii trebuie sa declansam un program major de constructie crese si gradinite. Va dau un element, la 430 de copii cu varste intre 0 si 3 ani avem un singur loc in crese. Ceea ce inseamna ca un program amplu de constructie de crese si gradinite trebuie sa-l lansam imediat, daca vrem sa reversam trendul natalitatii.
In ceea ce priveste educatia, va dau doua elemente. Ultima analiza pe sistemul de educatie romanesc ne arata ca la nivelul copiilor cu varsta de 15 ani avem 42% analfabeti functionali. Asta inseamna ca acei copii citesc, dar nu inteleg ce au citit. Din ce cauza? Din cauza modului cum este organizat sistemul, adica curricula neadecvata, pe de o parte, si, pe de alta parte, profesorii nu renunta la vechile metode de predare. Adica, in loc sa organizeze o predare participativa pur si simplu ei merg, isi recita 50 de minute lectia, copilul ia notite, dupa care invata pe dinafara textele sau formulele si el nu e obisnuit sa judece.
A doua mare problema dupa analfabetismul functional (…) este abandonul scolar, care este 19,1%, dat de Institutul National de Statistica acum doua saptamani. Ne putem imagina cum va arata Romania peste 20 de ani, cand astazi avem 42% analfabetism functional si 19,1% abandon scolar? Sigur, daca la diminuarea analfabetismului scolar avem varianta schimbarii curriculei si a modului de predare, pentru abandonul scolar lucrurile sunt putin mai complicate. De ce? De regula, acest abandon are loc in familiile sarace si cu multi copii. Care e indemnizatia pentru un copil? 80 de lei. Cu 80 de lei o familie nu poate trimite copilul la scoala. Este clar ca trebuie sa focusam ajutoarele sociale pentru familiile sarace catre copil. Sa marim alocatia pentru copil si o alocatie de 450 de lei nu mi se pare deloc prea mare fata de efortul unei familii de a trimite un copil la scoala, a unei familii sarace. Mai mult decat atat trebuie sa conditionam punerea la dispozitie a acestei alocatii de prezenta la scoala. Si atunci, cu certitudine vom reusi sa diminuam numarul de copii care abandoneaza scoala.
A treia mare problema, sanatatea. Daca va aduceti aminte, in urma raportului unei comisii prezidentiale am incercat introducerea unei noi legi a sanatatii, in 2012. Efectul a fost ca, bazat pe dezinformare si minciuna, in ianuarie 2012 bucurestenii au iesit in strada, au avut impresia ca ii ia cineva jucariile lui Arafat. Rezultatul este ca s-a ingropat noua lege a sanatatii. Nu putem spera sa avem sanatate, atat timp cat finantarea spitalelor se face exact ca finantarea scolilor, adica functie de zilele de spitalizare pentru bolnavi. Pe de alta parte, nu putem spera la un sistem de sanatate robust atat timp cat un medic primar primeste 2.800 de lei. Deci, trebuie sa transformam spitalele in fundatii ale statului. Schimbandu-le regimul de functionare prin statut de fundatie pot imprumuta bani, pot sa-si faca extinderi, pot sa-si faca dotari.
De asemenea, pentru medici trebuie stabilit tarif. Nu poti sa platesti, asa cum va spuneam, un medic primar cu 2.800 de lei. Si atunci, trebuie stabilit: pentru o operatie de apendicita un medic incaseaza 100 de euro, pentru o operatie pe cord deschis incaseaza 9.000 de euro. Va plati impozite, dar va fi stimulat sa ramana in tara. Altfel, nu o sa facem nimic, nici medicii nu sunt cointeresati, nici spitalele nu fac fata cheltuielilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in momentul fata, ca si la educatie, sistemul sanitar este departe de a pune in centrul lui interesele bolnavului. Marile interese sunt ale producatorilor de medicamente, ale furnizorilor de aparatura medicala si nicidecum cele ale bolnavului, precum in educatie – nu interesele copilului sunt in centrul sistemului de educatie. Deci, sunt reforme care trebuie facute si pe care daca nu le facem acum, cat de repede, fie ca vorbim de problema natalitatii, de educatie sau de sanatate, Romania isi inchide viitorul, capacitatea de dezvoltare.
AGERPRES: Unde se situeaza PMP in preferintele electoratului, din sondajele interne comandate de partid? Ce scor va propuneti sa obtineti la alegerile din 11 decembrie??Traian Basescu: Va spun foarte cinstit, nu avem sondaje interne. Si atunci ne uitam si noi pe ce vedem la televizor, manipulat mai mult sau mai putin de alte partide, de alte institutii. Obiectivul nostru este sa obtinem un rezultat cu doua cifre sau foarte apropiat de acesta.
AGERPRES: PSD vrea sa formeze Guvernul pornind de la o alianta cu ALDE, PNL mizeaza pe o alianta cu USR si, eventual, UDMR. PMP “pe mana” cui va merge??Traian Basescu: PMP merge pe mana lui. Vom vedea rezultatul pe care o sa-l avem. Categoric nu ne gandim la o alianta cu PSD-ul, este exclus aceasta varianta, dar si daca ne uitam in partea dreapta, asa-zisa dreapta, catre liberali, acolo constatam ca doamna Gorghiu spune ca nu va face niciodata aliante cu PMP. A mai spus acest lucru, dupa locale, si s-a prajit. Vom vedea, pe noi ne intereseaza sa obtinem un scor bun si pe urma discutam. Dar, trebuie sa retineti ca in orice alianta ne vom duce conditia noastra este ca functia de prim-ministru sa revina PMP.
AGERPRES: Era urmatoare intrebare. Recunoasteti faptul ca nu in jurul PMP se va construi viitoarea majoritate parlamentara care va da Guvernul, dar conditionati intrarea intr-o alianta postelectorala de acceptarea ca propunerea de premier sa fie din partidul dumneavoastra si, in plus, aplicarea rezultatului referendumului care a dat un Parlament cu 300 de alesi si infiintarea unui minister al unificarii. Care sunt argumentele in baza carora veti incerca sa convingeti potentialii aliati de aceste lucruri ??Traian Basescu: Asa este. In primul rand, cred ca suntem partidul care inmagazineaza cea mai bogata experienta politica prin mine, spre exemplu. Un partid care, beneficiind de experienta pe care eu am acumulat-o si de buna cunoastere a statului, poate da si solutii pentru administrarea tarii. In al doilea rand, consideram ca prioritatile noastre, cele despre care v-am vorbit – natalitate, educatie, sanatate -, sunt prioritati majore, care nu pot fi puse sub semnul intrebarii. De asemenea, in ceea ce priveste infiintarea unui minister al reunificarii, credem ca a venit timpul ca Romania sa vorbeasca. Din acest punct de vedere, asa cum Germania a avut un minister al reunificarii si a reusit unificarea nu vad de ce nu ar face-o Romania, dar trebuie construit instrumentul intai.?
AGERPRES: Ati primit un raspuns de la Liviu Dragnea si Alina Gorghiu urmare a invitatiei pe care le-ati lansat-o ? Ce asteptari aveti de la aceasta intalnire??Traian Basescu: Inca nu am primit niciun raspuns. (…) Astazi (luni – n.r.) era organizata o emisiune la Digi (Digi 24 – n.r.), tot asa cu liderii de partide, pe care eu am confirmat-o, ca particip. Vad ca au declinat-o si doamna Gorghiu si Liviu Dragnea, asa ca s-a anulat emisiunea. Ne-a comunicat televiziunea ca s-a anulat aceasta emisiune. Vom vedea.?
AGERPRES: Repet, ce asteptari aveti de la aceasta intalnire??Traian Basescu: Mi-as dori sa avem o astfel de dezbatere, ca nu e neaparat o confruntare, pentru ca oamenii sa inteleaga diferenta intre abordarea realista si pe prioritati a problemelor Romaniei si abordarea mincinoasa in care si liberalii si PSD sustin sus si tare ca avem crestere 6% si trebuie sa o dam populatiei. Este o mare minciuna. In primul rand, in bugetul de stat nu se strang 6%, ci doar 2% la o crestere de sase procente, pentru ca Romania colecteaza 30% din PIB la bugetul de stat. In al doilea rand, ce te faci, ii maresti pensia, dar il lasi fara medicamente in sistemul de sanatate? Omul moare cu o pensie putin mai mare; ii maresti salariul, dar copilul lui ramane needucat si e un analfabet functional sau nu mai merge la scoala. Acest tip de demagogie trebuie stopat si aratat romanilor – daca avem o crestere economica ea trebuie distribuita nu numai in salarii si pensii.
Si eu as propune, daca vreti, “Sfanta Treime”: o treime pentru rezolvarea problemelor sociale, de la pensii mici, la indemnizatii mici care duc la abandon scolar, si la constructie de crese pentru a diminua scaderea de natalitate; o alta treime la investitii si o alta treime in educatie si sanatate. Ar fi o distributie care ne da o sansa. Daca eu duc toti banii in salarii si pensii, cu ce ma mai dezvolt? Pentru ca, pentru a atrage banii europeni trebuie sa am si o componenta autohtona, o contributie a bugetului de stat. Cu ce fac proiectele? Deci, mi-ar fi dat ocazia sa punem lucrurile pe masa (dezbaterea – n.r.).
AGERPRES: Exista teme nationale asupra carora ar trebui sa existe un consens politic asumat de toate partidele? Care ar fi acestea?Traian Basescu: Cele trei – natalitate, educatie, sanatate. Spre exemplu, un program de reimpadurire a tarii ar trebui sa fie un element de consens, un program de dezvoltare a infrastructurilor, pentru ca toata lumea bate campii si nu fac prioritati din cele trei coridoare – pentru ca numai acolo vor merge banii europeni. Cele trei coridoare sunt: coridorul IV de la Nadlac la Constanta, coridorul IX, de la Giurgiu la Albita, si coridorul VII, care e Dunarea, care trebuie facuta sa fie navigabila in sectorul romanesc 365 de zile pe an. Nu cand da seceta oprim navigatia. Este o obligatie. Astea ar fi prioritatile de infrastructura asupra carora trebuie sa convenim.
Sa nu mai batem campii ca din bani europeni am putea sa facem autostrada Iasi-Targu Mures. E o mare minciuna, care e servita populatiei. Or, Iasi-Targu Mures s-ar putea face din bani de la bugetul de stat, dar nu acum pentru ca bugetul de stat este angajat in constructia autostrazii Transilvania, unde nu avem finantari externe, mergem numai pe buget de stat. Deci, sunt cateva lucruri asupra carora, in mod categoric, trebuie sa convenim.
Si mai este un lucru pe care-l consider fundamental, legat de agricultura si pamant. Primul este sa privim la infrastructura din agricultura. Schimbarile climatice vedem ca ne afecteaza tot mai puternic. Priviti ce se intampla vara, avem temperaturi foarte ridicate si, in multi ani, avem puse sub semnul intrebarii, din cauza secetei, productiile agricole. Deci, trebuie sa reluam cateva mari lucrari de infrastructura agricola.
Una din lucrari este canalul Dunare-Bucuresti, prin care s-ar iriga 100 de mii de hectare dintr-o zona extrem de secetoasa din sudul tarii si care ar costa 1,1 miliarde si a doua mare lucrare ar trebui sa fie finalizarea canalului Siret-Baragan, care permite irigarea a 500 de mii de hectare, de asemenea intr-o zona extrem de supusa riscului de seceta.
Nu in ultimul rand, daca vine vorba despre agricultura trebuie sa rezolvam problema vanzarii pamantului, in asa fel incat romanii sa aibe o sansa sa cumpere ei pamantul. Si aici lucrurile nu sunt atat de complicate, cat le declara oamenii politici. Sigur ca avem restrictii de la Uniunea Europeana in a introduce restrictii, dar avem alte parghii pentru ca strainii au o singura parghie cu care sunt mai competitivi in achizitia de terenuri in Romania, de terenuri agricole si acea parghie se numeste creditarea.
De ce Romania prin CEC si Eximbank nu ar face la randu-le creditarea cu dobanzi foarte mici in asa fel incat romanul sa nu fie dezavantajat in intentia de a cumpara pamantul? In momentul de fata, si v-o spun din experienta, familia mea a cumparat teren, dobanda este de vreo zece ori mai mare decat dobanda pe care o are un italian de la bancile lui ca sa vina sa cumpere teren in Romania. Deci, trebuie adus sistemul de creditare la acelasi nivel cu cel al strainilor si atunci romanii vor putea cumpara pamant.
AGERPRES: Dupa ce ati fost primul om in stat, ati accepta sa ocupati a doua pozitie, respectiv cea de presedinte al Senatului Romaniei? In ce conditii??Traian Basescu: Obiectivul meu nu sunt functiile. Obiectivul meu este sa cresc un alt partid. Uitati, PMP are 85% din oameni si din candidati care nu au mai facut politica. Un partid care, eventual, sa redobandeasca spiritul fostului PD, un partid cu oameni foarte entuziasti si capabili de performanta. Ocazie cu care ma si adresez electoratului fostului PD, sa priveasca la PMP pentru ca este o sansa de reinviere a spiritului PD-ului.
AGERPRES: Care ar trebui sa fie prioritatile viitorului Legislativ pana la finele acestui an si care dintre ele credeti ca se va duce la indeplinire ??Traian Basescu: Pana la finele acestui an nu poate fi decat o prioritate si aceea sunt pesimist ca se va realiza, bugetul de stat. Ar trebui trecut bugetul de stat, conform legii, prin Parlament. Nu cred …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *