Traian Basescu: Romania nu accepta ideea de autonomie teritoriala

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele Traian Basescu face o declaratie de presa pe Aeroportul Henri Coanda, dupa vizita oficiala in Ungaria.

Vizita in Ungaria a fost foarte importanta pentru ca a abordat, la toate nivelurile, probleme comune de interes european, conform presedintelui.

„Nu au existat divergente intre Romania si Ungaria. Fiecare tara si-a rezolvat problema minoritatilor. Standardele aplicate de ambele tari sunt standarde corecte care respecta minoritatile. Romania nu accepta ideea de autonomie teritoriala”, spune Basescu.

Basescu a subliniat ca s-a mai discutat despre criza economica care afecteaza cele doua tari. Presedintele a spus ca bancile straine trebuie sa sprijine filalialele din Romania.

S-a discutat pe larg necesitatea de a fi mai eficienti in proiectele de cooperare transfrontaliera. Administratiile locale ale celor doua tari trebuie sprijinite in accesarea fondurilor europene pentru diverse proiecte.

Proiectul Nabucco este o prioritate, conform presedintelui.

Dunarea a fost un alt subiect discutat. Basescu a propus ca presedintia ungara a Uniunii Europene sa ca problema traficul din Marea Nordului in Marera Neagra.

Basescu a explicat partenerilor ungari despre relatiile Romaniei cu Republica Moldova.

Presedintele s-a intalnit si cu comunitatile romanesti din Ungaria. „Proiectele minoritarilor romani din Ungaria vor fi sustinute financiar”, a spus Basescu. 25% dintre cei 8000 de romani din UNgaria nu mai vorbesc limba romana.

Presedintele s-a aratat incantat de decizia de azi de la Haga. „CIJ a dat o solutie corecta si echitabila”, crede Basescu. Solutia este corecta, dreapta, in conformitate cu dreptul international, conform presedintelui.

„Din cei 12.200 de km patrati, Romania a obtinut drepturi de exploatare pe 9700km patrati, a aratat presedintele”, a spus presedintele care este convins ca Romania si Ucraina vor respecta hotararea Curtii de Justiti.

spot_imgspot_img