TRANSILVANIA. Subiectul regionalizarii naste noi dispute PDL ataca la baioneta …

PDL insista pe desfiintarea judetelor si pe formarea unor noi regiuni de dezvoltare.
Relansarea proiectului de regionalizare a Romaniei, facuta zilele trecute de liderii USL, a starnit reactii dure din partea Opozitiei. De exemplu, liderii PDL Alba sunt de parere ca noua formula, cu 10 regiuni, in care atat Brasovul, cat si Sibiul, vor fi capitale de regiune nu il multumeste decat de prim-vicepresedintele PNL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis.
Democrat-liberalii din Alba Iulia cred ca acest oras, Capitala Unirii, are toate drepturile de a deveni capitala de regiune, cu atat mai mult cu cat, la fel ca si Sibiul si Clujul, orase care ar urma sa fie capitale de regiune, si Alba Iulia a fost capitala istorica a Transilvaniei. Potrivit noului proiect de regionalizare, Regiunea Brasov ar urma sa fie compusa din actualele judete Brasov, Covasna, Harghita si Mures si ar urma sa aiba capitala in Brasov.
Practic, aceasta regiune ar ingloba Tinutul Secuiesc, spre nemultumirea liderilor UDMR, care spun ca este nefiresc faptul ca orasul care va fi capitala regiunii are doar o insignifianta populatie maghiara, in conditiile in care doua din cele patru judete din viitoarea regiune, Harghita si Covasna, au o covarsitoare majoritate maghiara, in timp ce in Mures, aproximativ jumatate dintre locuitorii judetului sunt de origine maghiara. In opinia liderilor comunitatii maghiare, cel mai potrivit oras pentru a fi capitala de regiune este Targu-Muresul. In schimb, regiunea Sibiu va fi formata din judetele Sibiu si Alba, din actuala Regiune Centru, precum si din judetul Hunedoara, care acum face parte din Regiunea Vest. Capitala regiunii ar urma sa fie la Sibiu, spre nemultumirea celor din Alba Iulia.
Buda: Regionalizarea inseamna superbaronizare
La randul sau, presedintele PDL Cluj, Daniel Buda, spune ca noua formula de regionalizare nu serveste decat interesele baronilor locali. Concret, el acuza coalitia de guvernare ca ar dori sa reorganizeze Romania fara o minima consultare a populatiei, potrivit www.clujtoday.ro. De asemenea, Daniel Buda spune ca regionalizarea trebuie sa aiba in vedere doar criteriile functionale, nu interesele liderilor politici locali.
El a mai adaugat ca formatiunea politica din care face parte se va opune oricarui demers care vizeaza regionalizarea pe criterii etnice. “Tin sa subliniez faptul ca si Partidul Democrat-Liberal …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *