Transportatorii blocheaza toate drumurile de centura din tara, din cauza cresterii preturilor RCA

“Nu se mai intampla ce s-a intamplat acum o saptamana, cand a fost un balamuc. Se merge cu viteza redusa pe toate liniile de centura din tara si pe drumurile de tranzit. Este un protest mai linistit, pentru ca joi ne pregatim de protestul de pe 15 septembrie din Bucuresti”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.
La randul sau, presedintele de onoare al Federatiei Operatorilor Romania de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a afirmat, pentru AGERPRES, ca luni transportatorii vor protesta pe Sebes-Sibiu si centura Sucevei. La acest protest vor participa cateva sute de transportatori.
Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM – au cerut Guvernului sa intervina prin Ordonanta de Urgenta si sa inghete tarifele RCA in urmatoarea sedinta de Guvern la valorile medii din raportul Milliman.
“Actuala Ordonanta de Urgenta, publicata pe site-ul Ministerului de Finante, este doar generalã si nu limiteazã tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind?nemultumiti de forma acesteia, urmand ca in data de 15 septembrie 2016 sa se organizeze un protest national impotriva cresterii tarifelor RCA”, potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Transportatorii au anuntat ca nu vor renunta la protestul de amploare anuntat in toata tara pe data de 15 septembrie.
“Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern, similara proiectului de lege RCA dezbatut in Senat saptamana trecuta aduce imbunatatiri sistemului actual de incheiere a politelor RCA, insa nu rezolva problema de baza adica nu aduce tarifele la valoarea prezentata in raportul Milliman, secretizat de catre ASF”,?se arata si intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita presedintelui Klaus Iohannis sa includa in discutiile cu presedintele Frantei, François Hollande, si anularea aplicarii regulilor Legii Macron in domeniul transporturilor rutiere.
Conform unui comunicat citat de Agerpres, transportatorii rutieri cer includerea pe agenda intalnirii bilaterale problematica legii salariului minim din Franta (Legea Macron), care se aplica si firmelor de transport din Romania ce efectueaza operatiuni de transport international de marfa si persoane catre sau dinspre Franta sau operatiuni de cabotaj pe teritoriul Frantei.
UNTRR considera ca, prin aplicarea de catre Franta a unui salariu minim in transporturi, se incalca suveranitatea unui stat membru UE fata de alt stat membru si solicita autoritatilor romane sa intervina pentru suspendarea aplicarii Legii Macron.
Transportatorii rutieri atrag atentia ca masurile protectioniste in transporturile rutiere adoptate de tari precum Franta sau Germania urmaresc “majorarea costurilor de operare ale transportatorilor romani pentru a le reduce competitivitatea si, in final, a-i elimina de pe piata si nu cresterea bunastarii pentru soferii profesionisti”.
“Industria transporturilor rutiere din Romania solicita sprijinul presedintelui Klaus Iohannis in a cere presedintelui Frantei masuri urgente pentru anularea aplicarii regulilor Legii Macron in domeniul transporturilor rutiere. Aceasta legislatie protectionista este inadecvata, nedreapta, limiteaza libertatile europene si ne va aduce tuturor numai consecinte negative”, a spus secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.
Transportatorii rutieri spun ca demersurile UNTRR si ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt impotriva reglementarilor europene pe care Romania si transportatorii estici, inclusiv romani, le respecta, ci sunt impotriva interpretarilor nationale protectioniste ale reglementarilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franta (Macron).
“Tocmai pentru ca aceste legi incalca reglementarile europene, Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement impotriva Germaniei si a luat, luna aceasta, masuri legale impotriva Frantei”, se arata in comunicatul UNTRR.
Din cauza pericolului ca aceste masuri nationale vor conduce la o fragmentare a pietei UE, ministrii Transporturilor din 11 state membre, printre care si Romania, au adresat Comisiei Europene o scrisoare comuna.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania este o organizatie profesionala si patronala care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *