Transportul in comun, cauza multor boli contagioase. Afla cum poti sa te protejezi.

Temperaturile scazute din sezonul rece ne obliga deseori sa folosim mijloacele de transport in comun si sa stam mult timp in spatii inchise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infectiilor. Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriana sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar si cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficienta o singura persoana infectata pentru a da virusul mai departe in multime.
Aerul – transmitator al infectiilor
“Infectiile se realizeaza prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursa la omul sanatos. Dintre mediile de circulatie a microbilor, ?aerul este unul preferat, pentru ca particulele de praf sau saliva au posibilitatea de a contamina persoane dintr-o raza de apropiere de 1,2-2 metri, cu o rezistenta de pana la ?30-40 de minute. Astfel, pericolul de imbolnavire devine direct proportional cu distanta la care ne aflam de bolnav si de durata contactului”, avertizeaza dr. Teofil Rosu, medic specialist Boli Interne la Centrul Medical Focus.
Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsiva, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe si aparatul respirator.
Cum prevenim bolile aerogene
“Prevenirea bolilor aerogene se face prin evitarea aglo?me?ratiilor, respectarea recomandarilor de vaccinare, utilizarea batistelor de unica folosinta, evitarea contactului cu bolnavii si evitarea spatiilor inchise. Totodata, trebuie aerisite in mod repetat incaperile locuite, indiferent de anotimp, pentru ca aerul curat sa ia locul celui incarcat cu microbia”, este sfatul dr. Teofil Rosu.
Pe langa prevenire, cresterea rezistentei organismului fata de agentii patogeni se face prin igiena riguroasa, sport, evitarea stresului, ore suficiente de somn, si prin rezolvarea la timp a unor focare de infectie din organism, cum ar fi: carii dentare, amigdalite cronice, infectii cronice ale rinichilor. De asemenea, in momentul contractarii bolii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *