Acneea este cea mai frecventa boala a adolescentei, cu care se confrunta circa 80% dintre tineri. Aceasta apare, de obicei, din cauza schimbarilor hormonale care au loc la varsta pubertatii si se vindeca in timp prin tratament corespunzator, adecvat fiecarei persoane in functie de tipul de piele.
1.Consultarea unui medic specialist
Vizita la medicul dermatolog este oligatorie atunci cand tenul da semne de acnee. Un medic dermatolog poate sa faca o analiza corecta a tenului si a tipului de acnee si poate prescrie un tratament personalizat. Chiar si formele usoare de acnee trebuie evaluate macar o data de catre dermatolog, pentru a preveni agravari posibile care se pot solda cu cicatrici. Pentru elevi si studenti, tratamentul acneei este gratuit, fiind compensat de Ministerul Sanatatii.
2. Respectarea tratamentului
Este foarte important ca tratamentul sa fie urmat in mod regulat. Un studiu realizat de cercetatorii de la Wake Forest University a aratat ca tinerii cu acnee tind sa utilizeze foarte neregulat medicamentele prescrise. Acelasi studiu a aratat ca o buna metoda de a le aminti tinerilor sa urmeze tratamentul asa cum le-a fost recomandat, este prin e-mail-uri sau SMS-uri saptamanale. In schimb, implicarea parintilor in a le reaminti copiilor lor sa utilizeze tratamentul a avut, in majoritatea cazurilor, un efect negativ.
3. Ignorarea miturilor despre acnee
In randul tinerilor, circula multe mituri despre modul in care poate fi vindecata acneea, de la diete drastice pana la o viata sexuala activa. Medicii sustin insa ca o dieta restrictiva, expunerea prelungita si neprotejata la soare sau inasprirea igienei personale nu vor duce la vindecarea acneei. Medicii avertizeaza ca spalarea frecventa si prea agresiva poate irita pielea si agrava acneea inflamatorie. In plus, folosirea unui sapun obisnuit din comert sau a unui prosop pentru exfoliere nu este recomandata in cazul tenului cu probleme pentru ca poate inrautati leziunile.
Atentie
Acneea poate reveni, iar riscul este cu atat mai mare cu cat tanarul nu a trecut de varsta adolescentei. Riscul reaparitiei se mai coreleaza si cu severitatea si extinderea leziunilor. In toate cazurile insa, exista mijloace terapeutice adecvate, …