Trei pe un loc, la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Mii de tineri se pregatesc pentru o specializare cautata in strainatate

In ultimii ani, Romania se confrunta cu un adevarat exod al cadrelor medicale? catre locuri de munca din strainatate. Pe de alta parte, anual, peste 5.000 de tineri sunt admisi la facultatile de medicina din tara.?Seful Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, declara pentru “Romania libera” ca? exista o criza cronica de medici, in conditiile in care jumatate dintre absolventii de medicina sunt candidati la plecarea din tara. In plus, multi dintre ei prefera sa lucreze in industria farma, unde au salarii mult mai atractive.
In aceste zile, emotiile sunt mari pentru absolventii de clasa a XII-a care isi doresc sa devina medici, multi dintre ei probabil visand deja sa profeseze in strainatate. Si in 2017 concurenta in marile centre universitare este destul de acerba, cu o medie de trei candidati pe un loc. De pilda, pentru concursul de admitere la facultatea de medicina fanion a scolii medicale romanesti?- Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti – in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, precum si la facultatea de moase si asistenta medicala s-au inscris 2.996 de candidati. Acestia vor concura pentru ocuparea celor 1.000 de locuri, finantate de la bugetul de stat, scoase la concurs de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Astfel, pentru cele 520 de locuri la Facultatea de Medicina s-au inscris 1.811 candidati, pentru Facultatea de Medicina Dentara, 547 de candidati/155 de locuri, -pentru Facultatea de Farmacie, 207 candidati/155 de locuri, iar pentru FMAM, 431 de candidati/170 de locuri. Pentru concurentii ale caror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenta pe locurile finantate de la bugetul de stat, sunt puse la dispozitie alte 440 de locuri cu taxa.
“Daca dupa 1989 interesul absolventilor de liceu s-a indreptat, paradoxal, catre alte facultati precum cele de studii economice sau drept, indepartandu-se semnificativ de medicina, in ultimii ani asistam la o repozitionare a optiunilor si, in ceea ce priveste admiterea la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, se accentueaza un interes crescut. Acest fapt demonstreaza inca o data ca scoala de medicina romaneasca ramane in registrul competitiei si al valorilor academice, atat prin dorinta tinerilor candidati de a accede in universul cercetarii stiintifice medicale, cat si prin reputatia pe care, de-a lungul istoriei sale, aceasta Universitate si-a creat-o si pozitionandu-se pe harta Universitatilor de profil ale lumii” – declara acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF “Carol Davila” Bucuresti.
Concurenta acerba la facultatile de medicina din toata tara
Si in alte centre universitare din tara concurenta la facultatile de medicina este ridicata. De exemplu, la UMF Targu Mures batalia cea mai apriga se inregistreaza la programul de studii Medicina, linia romana, cu 4,23 candidati pe un loc raportat la 135 de locuri bugetate. La programul de studii Medicina Dentara, linia romana, s-au inscris 4,25 candidati pe un loc raportat la 35 de locuri bugetate iar la linia maghiara s-au inscris 2,62 candidati pe un loc raportat la acelasi numar de locuri bugetate. Si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara se asteapta o concurenta acerba de 3-4 candidati pe un loc, in conditiile in care pentru anul universitar 2017-2018, institutia de invatamant ofera 570 de locuri finantate de la bugetul de stat (din care cinci sunt rezervate tinerilor de etnie roma) si alte 468 de locuri pentru studiile cu taxa. In total, 1.038 de locuri sunt disponibile la cele trei facultati din cadrul universitatii.
Export masiv de cadre medicale
La unele facultati din tara, nivelul de pregatire al aspirantilor la profesia de doctor a fost anul trecut la un nivel alarmant de scazut, zeci de candidati luand la admitere note la limita. Mai mult, unii dintre ei au fost admisi inclusiv cu medii putin peste 5, cum s-a intamplat la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Grigore T. Popaa” din Iasi. Intr-un interviu pentru “Romania libera”, presedintele Colegiu-lui Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, face o comparatie privind nivelul de pregatire si precizeaza pentru ca, spre deosebire de Romania, in toate tarile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *