Turneul asiatic al presedintelui SUA va defini ce rol vrea sa joace America in regiune

Presedintele Donald Trump a inceput in week-end un lung si delicat turneu in Asia, un maraton diplomatic ce se vrea un gaj al angajarii americane in regiune.
Slabit in plan intern in SUA, Donald Trump a inceput un turneu in Asia dominat de amenintarea nucleara nord-coreeana dupa luni de zile de schimburi verbale supralicitante intre Washington si Phenian. Dupa o scurta escala in Hawaii, vineri, liderul american s-a intalnit duminica cu “amicul” Shinzo Abe, premierul nipon, pentru o noua partida de golf, dupa cea din februarie, din Florida, si a avut intrevederi vizand reafirmarea soliditatii aliantei intre cele doua tari.
Turneul prevede vizitarea a cinci tari – Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam si Filipine – si va sustine doua discursuri, din care unul foarte asteptat asupra Coreii de Nord, la Seul, la 8 noiembrie. Trei zile mai tarziu, in Vietnam, Trump va lua din nou cuvantul la summitul APEC (Cooperare Economica pentru Asia-Pacific), in prezenta sefilor de stat si de guvern din 21 de state membre ale acestui for economic regional, intre care presedintele rus Vladimir Putin si cel chinez, Xi Jinping.
In finalul turneului, miliardarul republican va participa, la Manilla, la un al doilea summit regional, ASEAN (Asociatia natiunilor din Asia de Sud-Est). In cursul acestei deplasari in regiune, dupa alegerea sa la Casa Alba, Trump are in program numeroase intrevederi tete-a-tete, printre care cu puternicul sau omolog chinez, Xi Jinping, dar si cu controversatul lider filipinez, Rodrigo Duterte. Turneul sau se anunta delicat, aliatii SUA din regiune asteptand de la el un semnal clar pentru a sti daca intentioneaza sa pozitioneze America durabil in regiune.
Ingrijorarea aliatilor
Care sunt adevaratele intentii ale lui Trump in Asia? Vointa afisata de candidatul Trump in campania prezidentiala de a redefini aliantele istorice ale Statelor Unite in lume a creat un sentiment de incertitudine.
Declaratiile sale potrivit carora Japonia si Coreea de Sud ar trebui sa-si asigure propria aparare fata de Coreea de Nord au provocat o adevarata criza de incredere. Iar reactiile sale la provocarile nord-coreene nu au fost de natura sa atenueze tensiunile suscitate de programul nuclear si balistic al Phenianului. Testele nucleare si tirurile repetate cu rachete ale liderului nord-coreean, Kim Jong-un vor fi un subiect major al vizitei lui Trump. Responsabilii americani au subliniat ca scopul va fi cresterea sustinerii internationale la eforturile vizand privarea Coreii de Nord de resurse, pentru a o forta sa abandoneze armele nucleare. Trump a avertizat? ca “va distruge total” Coreea de Nord daca va ameninta Statele Unite.
La Seul, in discursul rostit in fata parlamentarilor sud-coreeni, Donald Trump va “chema comunitatea internationala sa ramana unita pentru maximalizarea presiunii asupra Phenianului”, se arata in comunicatul Casei Albe.
Ajuns in China, Trump va face maximum pentru a-l convinge pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *