Tutuianu, despre protocolul SRI – Parchetul General: Arata substituirea rolului Parlamentului ca unica autoritate legiuitoare

“”Arata, in primul rand, substituirea rolului Parlamentului ca unica autoritate legiuitoare. Protocolul confera agentilor SRI atributii in ancheta penala, ceea ce nu prevede nici Codul Penal, nici Legea de organizare si functionare a SRI. Protocolul adauga prevederi la legea existenta ceea ce inseamna ca s-a substituit autoritatii legiuitoare a tarii, respectiv Parlamentului. De asemenea, avem o substituire Parlamentului facuta si de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care a venit prin hotarari, secrete deocamdata, si a adaugat la lege, stabilind, de exemplu, zone care prezinta interes pentru securitatea nationala””, a precizat Tutuianu.
Acesta a adaugat ca protocolul prevedea si o divulgare a informatiilor din anchete penale, catre alte persoane in afara de cele prevazute de lege.
“”In al doilea rand, constatam o divulgare a informatiilor din anchete penale, catre alte persoane in afara de cele prevazute de lege. In protocol, de exemplu, se mentioneaza ca, in termen de 60 de zile, Parchetul General va informa SRI despre modul in care a valorificat informatiile primite de la serviciu, ceea ce este absolut nelegal. De asemenea, Parchetul trebuie sa puna la dispozitia Serviciului informatii din dosarele penale care prezinta interes operativ – e articolul 7, alineatul 1, din protocol””, a mai spus Adrian Tutuianu.
Senatorul social democrat a remarcat si implicarea agentilor SRI in anchetele penale, dar si colaborarea magistratilor cu servicii de informatii.
“”In al treilea rand, implicarea lucratorilor SRI in ancheta penala si chiar deturnarea anchetei. Sunt, deja, publice cazuri cum este cel al lui Paltin Sturdza, cand este fara putinta de tagada ca ofiteri din SRI au efectuat transcriptul inregistrarilor, ceea ce legea interzice, si au si denaturat continutul acestor inregistrari. Un al patrulea lucru care trebuie spus: colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii este ilegala. Art. 3, lit. g din protocol confirma existenta echipelor mixte dintre procurori si ofiteri. De altfel, existenta acestor echipe a fost confirmata si de declaratii publice facute de oficiali ai celor doua institutii. Constatam ca ancheta penala s-a desfasurat dincolo de normele Codului de procedura penala, in sensul in care nu doar procurorul si politistul judiciar, ci si ofiterii de informatii au intrat in ancheta penala””, a mai afirmat Tutuianu.
In context, senatorul PSD …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *