TVR apeleaza la avocati pentru a-si recupera banii din publicitate

Televiziunea Romana vrea sa apeleze la case de avocatura pentru recuperarea debitului neincasat in baza contractului de vanzare a spatiului de publicitate incheiat cu Splendid Media, a carui vechime este mai mare de trei ani, potrivit unei hotarari recente a Consiliului de Administratie (CA) al TVR.
Astfel, pana pe 30 septembrie, Compartimentul Juridic si Departamentul Economic din TVR vor prezenta Consiliului de Administratie (CA) un document ce trebuie sa contina “propunerea unor case de avocatura care sa formuleze un punct de vedere privind caile de recuperare a debitului neincasat in baza contractului incheiat cu Splendid Media SA, a carei vechime este mai mare de trei ani”.
De asemenea, Compartimentul Juridic al TVR trebuie sa prezinte CA masurile legale care pot fi luate impotriva persoanelor raspunzatoare de nerecuperarea debitelor.
Pe de alta parte, intr-un comunicat remis MEDIAFAX pe 19 septembrie, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din TVR, l-a acuzat pe Stelian Tanase, presedintele-director general al institutiei, pentru modul in care a vrut sa gestioneze situatia cu Splendid Media.
SPUSTV a spus ca, desi acuza CA ca i-a blocat initiativele de reorganizare a Televiziunii Romane, Stelian Tanase ar trebui sa le multumeasca membrilor Consiliului de Administratie ca au anulat incercarea Directiei Economice, aflata sub directa coordonare a lui Tanase, “de a comite una din cele mai mari ilegalitati din istoria unei institutii publice si anume renuntarea la demersurile legale si obligatorii de a se recupera 24,5 milioane de lei de la Splendid Media”.
Pe 27 septembrie 2011, Consiliul de Administratie al TVR a decis renuntarea la contractul cu regia Splendid Media, de vanzarea spatiului de publicitate ocupandu-se ulterior Directia de Marketing si Vanzari a Televiziunii Romane. “TVR are de recuperat de la Splendid Media, care a gestionat vanzarea spatiului de publicitate la televiziunea publica pana in anul 2011, 29.704.563 de lei. Suma reprezinta contravaloarea facturilor fiscale, la care se adauga penalitatile, conform contractului de cesionare a gestionarii spatiului de publicitate semnat intre cele doua parti la data de 25 martie 2009”, preciza atunci TVR.
De altfel, problemele TVR cu Splendid Media au fost remarcate si de Curtea de Conturi in raportul sau public pe anul 2012, care a fost aprobat pe 19 decembrie 2013. Curtea de Conturi a constatat neefectuarea de catre SRTv a tuturor demersurilor legale pentru recuperarea debitului, in suma de 24.858.000 lei (16.027.000 lei debit si 8.830.000 lei penalitati), datorat de SC Splendid Media SA in urma derularii contractului de vanzare a spatiului publicitar al TVR.
Din totalul datoriei de 24.858.000 lei, la data de 31 decembrie 2012, inregistrau vechime mai mare de 3 ani creante apartinand SRTv catre SC Splendid Media SA in suma de 2.754.000 lei, pentru care dreptul de actiune s-a prescris.
Totodata, Curtea de Conturi a constatat ca SRTv nu a mai calculat, nu a inregistrat si nu a mai emis facturi fiscale pentru penalizari de intarziere incepand cu luna septembrie 2011 si pana la data efectuarii misiunii de audit. In timpul actiunii de audit s-a procedat la calcularea, pana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *