TVR mizeaza pe Andra pentru Eurovision

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Dupa numeroasele scandaluri, contestatii si acuzatii de plagiat de la editiile precedente, selectia nationala pentru Eurovision va avea o noua ?fata? si un nou regulament, incepand din 2007, dupa modelul altor tari din Europa.

Potrivit unor surse apropiate organizatorului, Televiziunea Romana, de anul viitor nu va mai exista o preselectie, ci va fi ales un interpret (cel mai vehiculat nume in acest moment este Andra), caruia i se vor compune mai multe piese, iar publicul va vota melodia preferata.

De altfel, si alte tari care participa la Eurovision folosesc un sistem asemanator celui care va fi adoptat de organizatorul roman, TVR.

In Grecia, Societatea Elena de Radio si Televiziune alege interpretul, dupa care sunt anuntate numele compozitorilor care vor scrie piesele.

In 2005, Grecia a castigat concursul, fiind reprezentata de Helena Paparizou. In anul urmator insa, Anna Vissi, una dintre cele mai mari cantarete elene, supranumita Madonna Greciei, s-a clasat doar pe locul 9.

Dan Manoliu, coordonatorul selectiei nationale pentru Eurovision, a confirmat ca se lucreaza la un nou regulament, insa nu a oferit detalii, precizand doar ca acesta trebuie sa se incadreze in normele impuse de EBU (European Broadcasting Union, organizatorul concursului).

?Nu dorim sa se mai intample ceea ce s-a intamplat pana acum, de aceea am hotarat sa schimbam regulamentul, insa nu e inca finalizat?, a declarat Dan Manoliu.

Adrian Romcescu, care a compus piesa ?Eu cred?, cu care Malina Olinescu a reprezentat Romania la Eurovision in 1998, dar si hitul ?Ramai cu mine?, interpretat de Andra (locul 1 la Creatie, Mamaia 2005), considera ca noul regulament are avantaje si dezavantaje.

?La prima vedere, pare un pic nedemocratic pentru ca, din start, alegand un singur interpret, sunt exclusi alti artisti cu voci bune. Pe de alta parte, e bine sa putem miza pe un cantaret care are calitati vocale de exceptie, prezenta scenica si experienta. Televiziunea Romana nu mai vrea sa riste?, explica Adrian Romcescu, care crede totusi ca scandalurile nu vor ocoli nici de acum inainte selectia nationala pentru Eurovision.

Mihai Alexandru, tatal si managerul Andrei, sustine ca nu stia despre schimbarile care vor interveni in regulamentul concursului. ?E bine si nu e bine. Pot fi evitate scandalurile, insa pot fi privati de sansa alti artisti. Dar daca anul viitor va fi aleasa Andra, la alte editii vor participa alti artisti valorosi?, declara el. Un alt plus al noului regulament este faptul ca ar creste competitia.

?Fiecare compozitor ar da ce are mai bun pentru ca melodia lui sa castige si piesele ar fi foarte bune. Eu lucrez in acest mod si acum. Cand Andra face un album, colaboram cu mai multi compozitori?, explica Mihai Alexandru.

Acesta a mai precizat ca nu exista resentimente la adresa TVR-ului, desi Andra si Simplu, cu piesa ?Dracula My Love?, compusa de Marius Moga, au fost descalificati anul acesta din concurs.

Compozitorul Ionel Tudor, membru al juriului la mai multe editii ale selectiei nationale pentru Eurovision, spune ca, in principiu, ideea i se pare buna, desi nu stie detalii despre noul regulament.

In plus, Ionel Tudor declara ca ar intra in competitie si ar compune o piesa. ?Nu m-ar deranja sa concurez alaturi de alti compozitori. Nu va fi niciun un fel de problema daca ar participa si Moga?, declara Tudor, care, la editia de anul acesta, l-a acuzat pe ?micul Mozart? de plagiat si de nerespectarea regulamentului.

spot_imgspot_img