Ucrainenii vor sa organizeze alegeri pe Insula Serpilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pe Insula Serpilor vor fi organizate alegeri locale, a anuntat joi vicepremierul Ucrainei. ?Acolo unde lucreaza institutii si daca totul corespunde statutului de asezare omeneasca, fireste ca se impune o conducere legala?, a spus vicepremierul ucrainean Aleksandr Kuzmuk cu prilejul vizitei efectuate joi pe Insula Serpilor, informeaza Interfax-Ukraina.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a luat inca nici o pozitie fata de intentia Ucrainei, purtatorul de cuvint al institutiei declarand pentru HotNews.ro ca MAE si-ar putea exprima un punct de vedere in cursul zilei de vineri.

Insula Serpilor este in centrul unui conflict diplomatic intre Bucuresti si Kiev, conflict aflat pe rolul Curtii Internationale de Justitie (CIJ). Potrivit estimarilor MAE, o decizie a CIJ in cazul delimitarii spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra va fi pronuntata in cea de-a doua parte a anului 2008.

Seful diplomatiei de la Kiev, Arsenie Iateniuk, a declarat ca Ucraina va astepta verdictul Curtii internationale de Justitie de la Haga in privinta statutului Insulei Serpilor pana la sfarsitul anului 2008.

Ministrul de externe a precizat, de asemenea, ca Ucraina a incheiat procedura de prezentare in instanta a argumentelor sale privind statutul Insulei. Si, prin urmare, Kiev si-a asumat angajamentul de a indeplini orice decizie a Curtii.

Vicepremierul ucrainean a amintit ca pe insula functioneaza 22 de obiective economice, inclusiv un far, o statie de cercetare stiintifica, o sectie de posta, o banca, precum si o unitate de graniceri.

Potrivit lui Kuzmuk, problema organizarii de alegeri se va decide imediat dupa legislativele de la sfarsitul lunii septembrie. El a mai declarat ca in timpul vizitei a discutat telefonic cu premierul Viktor Ianukovici, care, conform afirmatilor sale, a promis sa controleze personal procesul de dezvoltare a Insulei si a localitatii infiintate aici.

Kuzmuk a spus ca planurile de viitor prevad imbunatatirea sistemului de aprovizionare cu energie electrica si apa a localitatii, dezvoltarea infrastructurii turistice. ?Este locul potrivit pentru un hotel excelent, cu plaje minunate?, a afirmat Kuzmuk.

Raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei, potrivit careia Insula nu este decat o stanca, Kuzmuk a declarat ca nici un tribunal, nici chiar Curtea europeana nu are dreptul sa modifice faptul ca respectivul teritoriu apartine Ucrainei. ?Noi actionam astfel incat sa contribuim la dezvoltarea tarii noastre?, a raspuns responsabilul ucrainean.

In acest context, presedintele consiliului raional Odessa, Nikolai Skorik, a anuntat ca in prezent pe Insula locuiesc 36 de oameni.

spot_imgspot_img