UDMR pregateste un raport din “umbra” privind acordul cadru pentru minoritati al Consiliului Europei

de Firuta Flutur, Vasile Magradean Publicat la: 27.02.2016 20:07 Ultima actualizare: 27.02.2016 20:08

Kelemen Hunor a anuntat sambata ca UDMR pregateste un raport din umbra privind acordul cadru pentru minoritati al Consiliului Europei, sustinand ca raportul oficial inaintat de Guvernul Romaniei pe aceasta tema este plin de “inexactitati si de constatari care nu sunt conforme cu realitatea”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR de la Targu Mures ca raportul din umbra al Uniunii va fi finalizat la sfarsitul lunii martie si va fi facut public.
“UDMR pregateste un raport din umbra privind acordul cadru pentru minoritati al Consiliului Europei. Guvernul Romaniei a trimis in februarie acest raport, prezentat cu o intarziere de doi ani si fara o consultare a minoritatilor si noi am constatat ca raportul e plin de inexactitati, de constatari care nu sunt conforme cu realitatea, lucrurile nefiind prezentate corect. De aceea, vom veni cu precizari si speram ca raportul nostru sa fie gata la sfarsitul lunii martie, cand va fi facut public. Cele mai multe lipsuri din raportul Guvernului Romaniei se refera la drepturile minoritatilor privind folosirea limbii materne in justitie si administratie.

Cand Romania a semnat, in urma cu 21 de ani, acordul cadru privind minoritatile, s-a angajat sa faca o lege a minoritatilor, care lipseste insa”, a declarat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, raportul Guvernului a fost transmis Consiliului Europei, iar reprezentantii acestei institutii vor veni in Romania pentru a verifica pe teren daca situatia reala corespunde cu cea prezentata de autoritati, urmand sa aiba o intalnire si cu conducerea UDMR.
“Au fost cateva decizii in ultima perioada referitor la folosirea limbii materne, de inscriptiile in limba materna. Cu mijloace politice nu putem lupta impotriva sentintelor definitive, care sunt puse in aplicare, dar egreu de acceptat ca, dupa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *