UE salveaza Grecia, Irlanda si Portugalia de la faliment

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Liderii din Zona euro s-au intalnit joi, in cadrul unui summit de urgenta, la Bruxelles, pentru a incerca sa rezolve criza elena si sa previna extinderea sa catre asa-numitele economii periferice.

Summitul-ul de la Bruxelles a fost numit de analisti „ultima sansa de salvare a monedei europene”. Chiar de la inceputul intalnirii, cancelarul austriac, Werner Faymann, a solicitat un „plan Marshall” pentru Grecia.

Concluziile preliminare ale summit-ului, publicate intr-un raport obtinut de Reuters, arata ca Grecia trebuie sa puna la bataie active cu care sa garanteze un nou imprumut, iar parte din cele 440 miliarde euro aflati in Fondul European pentru Stabilitatea Financiara ar putea fi utilizati pentru recapitalizarea bancilor, prin imprumuturi catre guverne, inclusiv catre cele care nu sunt in acorduri de finantare, conform money.ro.

Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei si Portugaliei credite la dobanzi de 3,5%, iar maturitatea imprumuturilor se va dubla: de la 7,5 ani, la cel putin 15 ani, mai arata raportul, citat si de Wall Street Journal.

Liderii europeni iau in considerare si o extindere a rolului EFSF pentru a ajuta statele mai devreme. Astfel, Fondul European de Stabilitate Financiara va putea acorda imprumuturi statelor, in loc sa astepte pana sunt „penalizate” de pietele financiare.

spot_imgspot_img