UE va aborda tema calitatii PRODUSELOR cu dublu standard

In discursul anual despre starea Uniunii programat miercuri, Jean-Claude Juncker va oferi sustinere Slovaciei, Cehiei si Ungariei, care au denuntat de mult timp faptul ca in Europa de Est sunt vandute produse de calitate inferioara – de la alimente la cosmetice – sub aceleasi branduri si ambalaje utilizate pe pietele occidentale.
“Disensiunile privind “dubla calitate a produselor” au culminat in luna martie, cand premierul Slovaciei, Robert Fico, a acuzat Bruxellesul ca nu trateaza suficient de serios nemultumirile. Robert Fico a catalogat problema drept “scandal international” si “insulta”. Calitatea produselor constituie o problema sensibila pentru anumite noi state membre ale Uniunii Europene, unde au existat scandaluri despre companii occidentale care faceau dumping cu produse de standarde inferioare dupa caderea comunismului”, scrie editorialistul Mehreen Khan, intr-un articol publicat in Financial Times sub titlul “UE va aborda problema “standardelor duble ale produselor” pentru a atenua clivajele Est-Vest”.
“Scandalul privind dubla calitate a produselor a alimentat resentimentele in state est-europene, unde oamenii considera ca sunt tratati ca cetateni de categoria a doua. Unele tari sunt deja nemultumite de solicitarea Bruxellesului privind acceptarea imigrantilor extracomunitari pe baza unor cote obligatorii si de tentativa Frantei de contracarare a principiului angajatilor detasati (…)”, explica FT.
Potrivit propunerilor formulate de Jean-Claude Juncker pentru urmatoarele 12 luni, Bruxellesul ar urma sa promita alocarea a aproximativ un milion de euro pentru a ajuta autoritatile statelor membre sa verifice produsele alimentare. In plus, vor fi elaborate planuri de armonizare a metodelor pentru depistarea produselor de calitate inferioara.
Dovezile privind vanzarea sistematica a unor produse inferioare nu sunt foarte clare, iar masurile Comisiei Europene sunt menite sa standardizeze metodele de testare si sa furnizeze expertiza autoritatilor de reglementare pentru a spori presiunile asupra companiilor multinationale. Producatorii argumenteaza ca ingredientele unui produs pot fi diferite de la un stat la altul in functie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *