Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal din lume (25%), datorita costului de productie relativ mic. Este folosit in industria agroalimentara, in cosmetica si la agrocarburanti. Din nefericire, are si un impact semnificativ asupra planetei, relateaza 7sur7.be. VEZI mai multe sfaturi despre alimentatie pe BUCĂTĂRIA.NET.
Cererea creste de la un an la altul, productia urmand sa se dubleze pana in 2020. Principala consecinta ar fi accelerarea despaduririlor in zonele intertropicale, indeosebi in Indonezia. Culturile de palmieri pentru ulei au impactul cel mai nefast (alaturi de cele de soia) asupra mediului si a habitatelor din aceste regiuni. Producatorii taie masiv padurile pentru a mari terenurile destinate productiei. Principalele tari producatoare (Malaezia, Indonezia – Borneo si Sumatra) au pierdut astfel 90% din paduri in numai doua secole, punand in pericol habitatul natural al urangutanilor si multe alte specii (tigri, rinoceri, elefanti). Altfel spus, este vorba despre unul din cele mai mari dezastre ecologice din lume.Daca nu se face nimic, 98% din padurile umede indoneziene vor disparea pana in 2020. Pe insulele Sumatra si Borneo, padurea dispare intr-un ritm alarmant, de 1,5 milioane de hectare pe an!Nu trebuie uitat faptul ca productia de ulei de palmier emite o cantitate imensa de gaze cu efect de sera. Defrisarea unui hectar de padure tropicala poate duce la eliberarea in atmosfera a 500 – 900 tone de bioxid de carbon (CO2) si, daca este vorba de secarea unui hectar de turbarie naturala, se ajunge la 3.750 – …