Ultimele doua legi ale justitiei intra astazi la vot final in Senat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a adoptat marti seara cu 12 voturi „pentru” si 5 voturi „impotriva” un raport de admitere legii 304/2004 privind organizarea judiciara. De asemenea, Comisia a adoptat cu 12 voturi „pentru” si 2 voturi „impotriva” raport de admitere la legea 317/2004 privind functionarea CSM.
Ambele acte normative – adoptate deja de Camera Deputatilor – intra miercuri la vot in plenul Senatului, care este for decizional in acest caz.?
Singurele modificari semnificative aduse legii privind organizarea judiciara fata de forma adoptata de Camera Deputatilor au fost in ceea ce priveste sectia speciala pentru investigarea magistratilor.?Astfel, comisia speciala condusa de Florin Iordache a decis ca sectia speciala sa fie condusa de un procuror-sef numit de presedintele Romaniei, la fel ca DNA sau DIICOT.
De asemenea, comisia speciala pentru legile justitiei a adoptat un amendament prin care acorda puteri sporite nou infiintatei sectii de investigare a magistratilor, astfel incat aceasta structura va putea sa cerceteze toate infractiunile savarsite de procurori si judecatori.
„In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arata in amendamnetul adoptat de comisia speciala.
In varianta votata de Camera Deputatilor, sectia speciala avea competenta de a investiga doar unele infractiuni savarsite de magistrati, nu toate infractiunile, asa cum a decis comisia speciala.

O alta noutate introdusa de comisie a fost prevederea ca sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi magistrati sunt cercetate si alte persoane.
Comisia a mai decis ca sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sa fie condusa de un procuror sef sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, iar ambii sa fie numiti in functie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, conflictele de competenta aparute intre sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ar urma sa fie solutionate de catre procurorul general al Romaniei.
Nici legea 317/2004 privind functionarea CSM nu a suferit modificari semnificative in comisie, unde dezbaterile asupra acesteia au durat putin peste …

spot_imgspot_img