Ultimul consilier care pleaca de langa Basescu. “Ministrii” de la Cotroceni se remaniaza mai des decat cei de la Palatul Victoria

Ultimul consilier care pleaca de langa Basescu. “Ministrii” de la Cotroceni se remaniaza mai des decat cei de la Palatul Victoria
Consilierii presedintelui Traian Basescu “se remaniaza” mai des ca ministrii, in conditiile in care, de la 1 ianuarie 2012, Anca Ilinoiu, cea care coordona Departamentul pentru Relatii Internationale, va parasi acest post.
Astfel, cinci consilieri prezidentiali – care au rang de ministru – au parasit Palatul Cotroceni in acest an, din diferite motive, iar seful statului si-a refacut doar o parte din echipa, prin numirea a doi noi consilieri.
Presedintele Traian Basescu si-a inceput primul mandat de sef al statului cu sase consilieri prezidentiali, respectiv Theodor Stolojan – pentru probleme economice si sociale, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa Renate Weber – pentru probleme juridice, Adriana Saftoiu – pentru relatii publice, Claudiu Saftoiu – pentru politica interna, Andrei Plesu – pentru politica externa si Vasile Blaga – pentru securitate nationala.
Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renuntat la functie dupa doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu.
Ulterior, au demisionat consilierii prezidentiali Andrei Plesu, fara o motivatie publica, Renate Weber, invocand motive de sanatate, Claudiu Saftoiu, pentru a prelua functia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD si Sergiu Medar, din motive de sanatate. Consilierii de stat Elena Udrea si Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni in urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Basescu.
Stana Anghelescu a fost acuzata ca ar fi intervenit la ANAF in favoarea sotului ei care era producator de tutun si avea datorii. In cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvaluiri privind afacerile sotului ei, Dorin Cocos, cu Primaria Capitalei si cu afaceristi apropiati PSD.
Ulterior, la sfarsitul lui martie 2006, un alt consilier avea sa demisioneze: Adriana Saftoiu, considerata drept cel mai fidel consilier al lui Traian Basescu. Ea a fost in permanent conflict cu fosta consiliera de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, aceasta situatie fiind de notorietate in cadrul Administratiei prezidentiale si in PD. De altfel, demisia Adrianei Saftoiu a venit la cateva zile dupa ce sotul ei, un alt fost consilier prezidential, a plecat de la conducerea SIE.
Traian Basescu ramane astfel fara ultimul consilier prezidential care mai lucra la Palatul Cotroceni din echipa cu care si-a preluat mandatul de presedinte la sfarsitul anului 2004.
Numit in functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, preluand postul lasat liber de Claudiu Saftoiu, Teodor Baconschi alege calea diplomatiei, in august 2007 fiind numit de catre presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Franceza.
In cel de-al doilea mandat prezidential, Traian Basescu a ramas fara alti consilieri prezidentiali sau de stat. Printre acestia, Catalin Avramescu, pentru un post de ambasador in Finlanda, Ion Pascu, Seful Compartimentului Protocol din cadrul Administratiei Prezidentiale, numit in aprilie 2008 ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Turcia, Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.
Alte doua demisii ale unor consilieri prezidentiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice.
Este vorba despre cea a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *