Un eveniment cosmic misterios s-a produs in anul 774 e.n. sau in 775 e.n..

Urmele lasate de radiatia emisa de un eveniment cosmic misterios – produs in anul 774 sau 775 e.n. – au fost descoperite in inelele unor trunchiuri de arbori de catre cercetatorii japonezi, care nu au putut insa sa gaseasca o explicatie satisfacatoare pentru acest fenomen, scrie Mediafax.

Cercetatorul Fusa Miyake si colegii sai de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat urmele de carbon 14 (o varietate radioactiva de carbon care se formeaza atunci cand razele cosmice traverseaza atomii din atmosfera terestra) prezente in inelele de crestere a doi cedri din Japonia (Cryptomeria japonica), informeaza lematin.ch.
In inelele celor doi arbori care corespundeau anilor 774 si 775 e.n., savantii niponi au descoperit o crestere puternica si rapida a concentratiei de carbon 14, de circa 1,2%. O astfel de crestere este de 20 de ori mai mare fata de variatiile atribuite fluctuatiei activitatii solare, au explicat cercetatorii japonezi, al caror studiu a fost publicat, duminica, in revista Nature.
Fenomenul aflat la originea acestui “varf” al concentratiei de carbon 14 in anul 775 e.n. “nu a putut fi localizat intr-o zona unica”, intrucat el corespunde cu rezultatele altor masuratori – mai putin precise insa in privinta datarii – deja realizate pe arbori din America de Nord si din Europa. Aceste masuratori au evidentiat o crestere a concentratiei de carbon 14 de circa 7,2% pe parcursul unui interval de zece ani (775 – 785 e.n.).
O explozie a unei supernove?
“Pentru a produce o astfel de cantitate de carbon 14 in atmosfera terestra a anului 775 e.n., intensitatea razelor cosmice a trebuit sa creasca considerabil”, au precizat savantii niponi. Insa sursa acestui …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *