Capitala Moldovei este in aceste zile cel mai mare centru de pelerinaj din tara si unul dintre cele mai mari din Europa.
Pentru a ajunge la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, pelerinii sositi din tara si strainatate au fost nevoiti sa stea la rand aproximativ 12-13 ore, ignorand temperaturile scazute din timpul noptii. Potrivit autoritatilor, aproximativ 25.000 de persoane asteptau ieri la coada, insa fluxul cel mai mai mare de-abia incepea.
Multi dintre cei care vin la Iasi vor sa se inchine la moaste, chiar pe 14 octombrie, cand este hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Jandarmii estimeaza ca anul acesta vor participa la pelerinaj peste un milion de pelerini. Cel mai mare grup de pelerini ? 1.700 de persoane ? a venit din orasul Voluntari, cu 26 de autocare. Dupa 10 ore de asteptare, pelerinii din Voluntari au reusit sa se inchine la raclele sfintilor. Sf. Cuvioasa Parascheva este considerata atat ocrotitoarea Moldovei, cat si a orasului Voluntari.
Aflat la Iasi pentru lansarea candidaturilor PNL la alegerile europarlamentare, premierul Tariceanu – flancat de baroana Emma Nicholson si de liderul liberalilor ieseni, Relu Fenechiu – s-a inchinat ieri la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Ioan Gura de Aur si a avut o intrevedere de aproximativ un sfert de ora cu Patriarhul Daniel. Şi democratii se afla la Iasi, unde au avut o sedinta de Birou Permanent si au lansat candidatii din Moldova pentru euroalegeri.
Cuvioasa Parascheva este considerata protectoarea Moldovei. Nascuta intr-o familie de crestini instariti din localitatea Epivat, Tracia, in prima jumatate a secolului al XI-lea, tanara Parascheva a fost un sprijin pentru saracii din localitatea natala. Dupa moartea parintilor, si-a impartit toate bunurile saracilor si a intrat in monahism intr-o manastire din apropierea Constantinopolului.
De aici a pornit in pelerinaj la Ierusalim, s-a nevoit cu postul si rugaciunea intr-o manastire de maici in pustiul Iordanului. La 27 de ani a plecat la Domnul. Moastele ei au fost adapostite in biserica Sf. Apostoli din Epivat, timp de 200 de ani. Din anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, la biserica Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi”.