Un nou scandal al carnii de cal ia amploare. VEZI FILIERA vizata

In centrul afacerii cu carne de cal este o “retea mafiota belgiana”

Filiera carnii de cal este afectata din nou de un trafic, in Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel putin 3.000 de cai, dupa scandalul lasagnei cu carne de cal din iarna, relateaza AFP.
“Apreciem la 3.000 numarul cailor exportati de filiera vizata”, a declarat procurorul Brice Robin, precizand ca o procedura judiciara a fost lansata la sfarsitul lui iunie, de catre autoritatile in domeniul sanatatii din Marsilia, competente in trei regiuni in sudul Frantei.
“Aceasta este o filiera cu Belgia”, a subliniat el. “Caii par sa provina din Olanda, Belgia, Franta si Spania”, a precizat procurorul.
“Exista nereguli care au fost constatate”, si anume “in privinta documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului”, a mai spus acesta. “Trasabilitatea a fost in mod voluntar acoperita, constatandu-se ca unii cai aveau doua identitati diferite”, a mai precizat el.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului. Potrivit unor sindicate agricole, “o retea mafiota belgiana” ar fi cumparat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sanatate ale cailor si ar fi incercat sa ii sacrifice pentru a-i strecura in alimentatia umana, desi numerosi cai utilizati in scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care ii fac improprii consumului”.
Ar fi vizate o serie de abatoare din Franta. Aproximativ 15 plangeri au fost depuse aproape in toata Franta
Guvernul francez a incercat sa ofere asigurari in privinta consecintelor sanitare. “Daca la un moment sau altul vor exista probleme grave, vom anunta acest lucru si vom aborda aceasta problema. In prezent nu este cazul”, a declarat ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll.
Filiera carnii a fost afectata deja de o frauda cu carne de cal vanduta drept carne de vita in februarie, sub diverse marci, ca semipreparate, in intreaga Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *