Un nou scandal intre Romania si Ucraina. Kievul vrea sa lase fara subventii familiile romane sustinute de statul roman

Presa ucraineana, preluata de sursa citata, scrie ca in timpul apropiat Ministerul politicii sociale al Ucrainei va elabora proiectul hotararii Cabinetului de Ministrii, care va preciza dreptul de a obtine subventii de catre acei ce primesc mijloace financiare din bugetele altor state, inclusiv din bugetul Romaniei. Cercetarile vor fi realizate de angajatii Ministerului de Finante si Institutiile subordonate.
Initiativa respectiva s-a ivit dupa ce Guvernul Romaniei a declarat ca va plati burse unui numar anumit de elevi din scolile cu predare in limba romana din Ucraina.
Din sursele presei ucrainene, marimea bursei e de peste 15.000 grivne pe an (aproximativ 2.200 lei). In 2018 de propunerea Romaniei se pot folosi pana la 1000 de elevi din regiunile Cernauti, Transcarpatia si Odesa. Aceste burse vor intra in veniturile familiei si vor influenta asupra subventiilor acordate de statul ucrainean, scrie ziarul “Ceas”.
Reamintim ca Pachetul educational initiat de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni (MRP), dedicat sprijinirii studiului in limba romana pentru etnicii romani din Ucraina a fost aprobat in data de 9 mai 2018, de catre Plenul Camerei Deputatilor cu 252 de voturi pentru, obtinandu-se unanimitate in cvorumul prezent in sala.
Prin Legea nr. 122/04 iunie 2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *