Un nou tip de razboi inegal ameninta lumea. Turcia arunca zilnic spre Europa 3.000 de refugiati

Ankara se pregateste sa inunde plajele Greciei cu migranti neinregistrati, necatalogati, adica exact cu acele persoane care au pus UE pe jar. Este raspunsul la faptul ca Bruxellesul a inghetat negocierile cu Turcia, din cauza reactiei exagerate a guvernantilor dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie.
Nici razboaiele nu mai sunt ce au fost odata. Marile puteri militare nu mai au curaj sa se infrunte direct, ci prin “interpusia”, care sunt, pana la un punct, aliati, dupa care devin inamici, contribuind la o instabilitate si mai mare decat conflictul in sine.
Din aceasta cauza, asistam la formarea unui tsunami de refugiati inainte de producerea “cutremurulua” pro?priu-zis. Si, daca exista, in totala lipsa de compasiune fata de civilii ce fug de moarte, de foamete, de lipsa oricarei asistente medicale, ei sunt transformati intr-o arma ce dezbina Europa pana la aproape de dezintegrare.
Avertismentele grecesti
Serviciile secrete din Grecia au raportat ca Turcia planu?ieste o operatiune de anvergura impotriva Europei, implicand mii de barci cu motor si nave mici, pentru a transporta in jur de 3.000 de refugiati sirieni spre aceasta tara. Ambarcatiunile deja au fost adunate pe coasta de vest a Turciei. Raportul estimeaza ca “este vorba de saptamani”, pana sa fie pus in aplicare planul.
Oficiali ai Serviciului National de Informatii din Grecia atrag atentia ca acesti refugiati nu sunt documentati si exista riscul foarte mare ca printre ei sa se ascunda luptatori din brigazile extremiste ca Jabhat al-Nusra, vizate de ofensiva terestra in Siria a unitatilor turcesti, insotite de brigazi ale Armatei Siriene Libere.
Pericolul vehiculat de unele tari UE ca vor fi penetrate de islamisti? abia acum devine real, pentru ca luptatorii jihadisti incearca sa iasa din Siria, iar Turcia nu mai face niciun fel de triere. Raportul serviciilor secrete grecesti il numeste pe Recep Tayyip Erdogan direct responsabil de acest plan, care face parte din razboiul sau cu Parlamentul European.
Imediat dupa decizia de inghetare a negocierilor, Erdogan a ame?nintat Europa ca o va invada cu refugiati. “Noi suntem cei ce hranim trei, trei milioane si jumatate de refugiati. Voi nu v-ati respectat promisiunile. Daca mergeti mai departe, frontierele noastre se vor deschide. Nici eu, nici poporul meu nu vom fi afectati de amenintarile voastrea”, declama Erdogan.
Zis si facut! In martie, Turcia acceptase sa tina refugiatii sirieni, in schimbul unui ajutor financiar din partea UE pentru intretinerea acestora si libera trecere a cetatenilor turci in UE, dar nu s-a concretizat mai nimic.
Insule supraaglomerate
Athanassios Drougas, expert in securitate, atragea atentia ca “nimeni sa nu-l subestimeze pe Erdogan zilele asteaa”. Tot ce a declarat presedintele turc in ultimul timp a intrat in linie dreapta spre infaptuire. Grecia, care abia a reusit sa puna la punct un mecanism de documentare a refugiatilor, ramanand inca deficitara in acordarea unor conditii decente de trai, nu mai poate s-o ia de la inceput, sub un nou val de refugiati. Mai ales acum, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *