Un oficial BCE se teme de “socuri financiare” si cere bancilor sa isi majoreze rezervele de capital

“Dupa parerea mea, actualele conditii economice si financiare impun mai multe actiuni din partea autoritatilor macroprudentiale pentru a creste rezistenta sectorului bancar si a asigura ca sistemul dispune de rezerve care sa poata fi mobilizate in perioade de tensiuni”, a declarat Luis de Guindos la un eveniment organizat la Riga.
Oficialul BCE a subliniat faptul ca criza a scos in evidenta cat de important este pentru banci sa isi constituie rezerve de capital in perioade favorabile. “Intr-un numar in crestere de tari, autoritatile se gandesc sa activeze rezervele de fonduri contraciclice, ca o masura de protectie impotriva socurilor economice si financiare, contribuind la reducerea riscurilor”, a spus Luis de Guindos.
In Romania, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a spus recent ca Romania detine un fond tampon in trezorerie undeva la 40 de miliarde de lei, care asigura o finantare de circa 5-6 luni fara sa intre in piata. Intrebat daca se asteapta la o eventuala criza economica in 2019, Teodorovici a precizat ca se iau toate masurile, astfel incat efectele pentru Romania sa fie cat mai mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *