Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care a fost retinut Mazare

de Catalin Lupasteanu – Mediafax Publicat la: 09.04.2014 00:39 Ultima actualizare: 09.04.2014 00:40

Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care au retinuti, marti seara, primarul Constantei, Radu Mazare, si cel care i-a dat mita acestuia, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate nu au mentionat numele parlamentarului, dar au explicat in schimb ca, urmare a faptului ca in dosar este vizat si acesta, propunerile de arestare preventiva vor fi judecate de instanta suprema.
Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale “Henri Coanda”, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatie si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza, intr-un comunicat de marti seara, ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, “reprezentant al unei societati comerciale”, pentru dare de mita.
Cei doi au fost retinuti si vor fi prezentati, miercuri, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva, a mai precizat sursa citata.
Potrivit ordonantelor de retinere, la inceputul anului 2011, primarul Radu Mazare a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “Henri Coanda”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Constanta.
Pe fondul demararii acestui proiect, sustin anchetatorii, Avraham Morgenstern, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma a fi organizata.
“Astfel, in cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala”, arata DNA.
In schimbul acestor sume de bani, mai sustin procurorii, Mazare ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu, cum ar fi initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Morgenstern.
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constantei, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de Mazare.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, a mai precizat DNA.
Dupa emiterea ordonantei de retinere, Mazare a fost scos incatusat din sediul DNA si urcat intr-o duba, pentru a fi dus in arest.
“Am construit locuinte sociale la cel mai mic pret si uitati ce mi se intampla”, a spus primarul, la iesirea din sediul DNA.
Intrebat daca dosarul in care a fost retinut este, in opinia lui, unul politic, el a raspuns afirmativ.
Radu Mazare a fost adus la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de mascati, in jurul orei 15.00, el declarand ca aceasta actiune face parte din “sarba procurorilor” si ca era constient ca este cercetat inca din 2005.
Intrebat daca ii este frica de puscarie, Radu Mazare a spus: “Nu mi-e frica de puscarie, doar de Dumnezeu”.
Edilul a fost ridicat de mascati de pe terasa unui restaurant din parcul bucurestean Herastrau, de unde a fost dus la DNA. Cei care au mers sa il ridice pe Mazare i-au prezentat acestuia actele in baza carora are loc actiunea. Dupa ce a citit documentele, la masa, pe terasa restaurantului, Mazare a plecat insotit de mascati.
Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat marti ca a fost inceputa urmarirea penala in dosarul in care au fost facute mai multe perchezitii, intre care si la locuinta primarului Radu Mazare, precizand ca aceasta cauza vizeaza fapte care intra in competenta Directiei.
“Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie. In cursul diminetii s-au efectuat aproximaiv 12 perchezitii domiciliare la anumite persoane fizice si la o institutie publica”, a spus Kovesi.
Procurorul sef al DNA nu a vrut sa precizeze care sunt acuzatiile existente in acest dosar, spunand doar ca obiectul dosarului vizeaza fapte care intra in competenta Directiei.
Procurorii DNA au facut marti, timp de aproape noua ore, perchezitii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *