Un producator auto japonez isi muta fabrica din Slovacia in Romania

Sumitomo pleaca din Slovacia

Furnizorul japonez de componente pentru industria auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a incetat productia la uzina de la Topolcany, Slovacia, la finele lunii iulie pentru a se muta in Romania, informeaza publicatia The Slovack Spectator.

Mutarea in Romania este motivata de costurile mai mici, a anuntat directorul SEWS Slovakia, Mike Lawson, potrivit Agerpres. Pana la finele lunii iulie cea mai mare parte a celor 461 de angajati si-au pierdut locurile de munca.
In pofida deciziei de a muta productia in Romania, compania a hotarat sa cumpere terenul de sub uzina sa de la Topolcany. “Acest lucru este prevazut in contractul din 1997 care a aprobat inchirierea terenului public si vanzarea sa ulterioara daca compania cere acest lucru iar acest lucru s-a si intamplat”, a declarat primarul din Topolcany, Peter Balá?, pentru cotidianul Hospodárske Noviny.
In urma cu cativa ani firma japoneza era unul din cei mai mari angajatori din Topolcany. In luna mai 2002 avea 1.129 de angajati si intentiona sa angajeze alti 600 pentru productia de cabluri destinate producatorului auto Nissan. Cu toate acestea odata cu criza din 2009 au avut loc doua valuri de concedieri si mai mult de 700 de angajati au fost concediati.
In Romania, Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) si-a inceput investitiile in anul 2000, odata cu constructia fabricii de cablaje de la Deva, Hunedoara. Ulterior, compania a construit o alta fabrica la Orastie si mai apoi la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *