Un proiect privat pentru a proteja omenirea contra asteroizilor, lansat in Statele Unite.

Un grup format din fosti astronauti si oameni de stiinta americani de renume a prezentat, joi, un proiect care vizeaza finantarea, construirea si lansarea primului telescop spatial privat pentru a detecta asteroizi si a salva omenirea de un eventual impact devastator, informeaza AFP si Mediafax.
Fundatia B612, care trebuie inca sa stranga fondurile necesare pentru a concretiza acest proiect de mai multe sute de milioane de dolari, prevede sa puna acest telescop, denumit Sentinel, pe orbita Soarelui, la o distanta de 273 de milioane de kilometri de Terra.
“El va proteja omenirea, va cartografia interiorul Sistemului Solar si va permite lansarea unor misiuni de explorare”, se afirma intr-un comunicat al fundatiei.
“Orbitele din interiorul Sistemului Solar pe care evolueaza Terra sunt urmate si de o jumatate de milion de asteroizi mai mari decat cel care a cazut in Siberia pe 30 iunie 1908”.
Acel asteroid a distrus doua milioane de kilometri patrati de padure, spune Ed Lu, un fost astronaut, presedintele fundatiei B612. “Pana in prezent, omenirea a identificat si cartografiat abia 1% din totalul acestor asteroizi”, a adaugat el.
La randul ei, NASA analizeaza bolta cereasca 24 de ore din 24 pentru a urmari corpurile ceresti mai mari decat acesti asteroizi – cu diametre de peste 1,5 kilometri – care trec prin apropiere de Terra, reprezentand astfel cea mai mare amenintare. Agentia spatiala americana, ajutata de o retea astronomi din lumea intreaga, a identificat pana in zilele noastre 90% din acesti asteroizi.
Telescopul Sentinel se va concentra asupra asteroizilor mai mici, dar care au totusi potentialul de a cauza distrugeri importante.
In timpul acestei misiuni de recunoastere de cinci ani si jumatate, Sentinel va descoperi si monitoriza peste o jumatate de milion dintre acesti asteroizi apropiati de Terra, va alcatui o harta ce va sta la baza explorarii viitoare a Sistemului Solar si va proteja astfel viitorul omenirii pe Terra”, a explicat Ed Lu.
Asteroizii, ramasite aparute in urma formarii Sistemului Solar, in urma cu 4,5 miliarde de ani, prezinta insa si un potential stiintific si economic, intrucat ei contin materialele originale din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *