Un radar rusesc in inima Europei. “Primul semnal adresat NATO”

Un radar rusesc amplasat in enclava Kaliningrad a intrat azi in functiune, un prim semnal adresat de Moscova oficialilor din NATO si SUA, in disputa pe tema scutului antiracheta.

O noua statie radar capabila sa monitorizeze lansarile de rachete din Atlanticul de Nord, precum si scutul american antiracheta din Europa, a fost activata marti in enclava rusa Kaliningrad, in prezenta presedintelui Dmitri Medvedev, potrivit Mediafax.
Presedintele Rusiei a participat la ceremonia de lansare a statiei radar in timpul unei vizite in Kaliningrad, anclava situata la Marea Baltica, intre Polonia si Lituania. “Sper ca acest radar va functiona adecvat si isi va indeplini sarcinile”, a declarat Medvedev in prezenta echipei care opereaza statia, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
Presedintele rus a declarat saptamana trecuta ca a ordonat lansarea statiei radar ca raspuns al Rusiei la planurile Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antiracheta in Europa. Rusia intentioneaza de asemenea sa amplaseze rachete tactice Iskander in regiunea Kaliningrad, in viitorul apropiat.
Rusia incearca sa obtina garantii scrise, constrangatoare din punct de vedere juridic, ca scutul antiracheta, ale carui elemente vor fi gazduite si de Romania, la baza militara din Deveselu, judetul Olt, nu este indreptat impotriva sa.
Washingtonul refuza sa ofere garantii scrise si adauga ca nu isi va modifica planurile in pofida protestelor Moscovei.”Sper ca acest demers va fi considerat de partenerii nostri ca fiind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *