Un tehnocrat, desemnat sa formeze guvernul in Cehia dupa scandalul de coruptie

Presedintele ceh Milos Zeman l-a desemnat marti pe ecomistul Jiri Rusnok, fost ministru social-democrat, la conducerea unui “Guvern de experti”, generand nemultumirea coalitiei in exercitiu care vrea sa fie reconfirmata, relateaza AFP.
“Din nefericire, presedintele nu a calmat situatia. Dimpotriva, a provocat un tsunami”, a constatat vicepresedintele partidului de dreapta ODS, ministrul in exercitiu al Industriei, Martin Kuba.
Rusnok, in varsta de 52 de ani, trebuie sa formeze Guvernul care, odata aprobat de seful statului, va trebui supus in decurs de 30 de zile unui vot de incredere din partea deputatilor. Aceasta misiune se anunta insa imposibila.”Acest Guvern nu are nicio sansa sa fie aprobat de Camera inferioara si sa impuna un buget pentru 2014″, a declarat ministrul de Finante in exercitiu, Miroslav Kalousek, vicepresedintele partidului de dreapta TOP 09.
Actuala criza politica, deschisa de demisia Guvernului de centru dreapta al lui Petr Necas, dupa un scandal de coruptie si abuz de putere ce a implicat o colaboratoare apropiata si presupusa amanta a lui Necas, risca sa dureze mai multe luni.
Coalitia in exercitiu vrea o reconfirmare a Guvernului pana la alegerile legislative prevazute pentru mai 2014, avand-o la conducere pe Mioslava Nemcova, vicepresedinta partidului de dreapta ODS al lui Necas si sefa Camerei inferioare.
Cu putin timp inainte de desemnarea lui Rusnok, coalitia l-a anuntat pe presedintele Zeman ca a strans semnaturile a 101 deputati (din totalul de 200) in favoarea reconfimarii Guvernului, respectiv majoritatea absoluta necesara in Parlament pentru obtinerea investiturii.
Desemnarea lui Rusnok nu este decat o “pierdere de timp”, a afirmat Nemcova, exprimandu-si regretul ca presedintee nu a “respectat vointa deputatilor”.
Rusnok a afirmat, la randul sau, in cursul unei ceremonii la Castelul din Praga, ca Guvernul sau va fi “format, apoi numit in cel mult 15 zile”.
Licentiat al Scolii Superioare de Economie din Praga, Rusnok a ocupat in special posturile de ministru al Finantelor (2001-2002) si al Industriei si Comertului (2002-2003), in calitate de membru al partidului social-democrat CSSD intre 1998 si 2010.
Mai multe personalitati apropiate de Milos Zeman si de stanga sunt citate de presa ca fiind posibili membri in acest Guvern.
Printre ei se numara Martin Pecina, fost ministru de Interne si fost deputat social-democrat, liderul sindicatului CMKOS Jaroslav Zavadil, un critic al Guvernului in exercitiu, si fostul diplomat Hynek Kmonicek, in prezent seful sectiei de Afaceri Externe a presedintiei.
Constitutia permite trei tentative de formare a Guvernului inainte de organizarea alegerilor anticipate. Presedintele desemneaza premierul la incheierea primelor doua tratative, iar dupa cea de-a treia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *