Un test oftalmologic ar putea descoperi boala Alzheimer – studiu

Un simplu test oftalmologic computerizat ar putea ajuta la diagnosticarea in faze incipiente a maladiei Alzheimer, in functie de?structura vaselor de sange din ochi, relateaza Mediafax.
Cercetatorii de la universitatile britanice Dundee si Edinburgh au creat un program informatic numit Vampire, care analizeaza imagini de inalta definitie ale ochilor si inregistreaza schimbarile aparute in ce priveste forma venelor si arterelor oculare, potrivit dailymail.co.uk.
Potrivit unor studii anterioare, ar exista posibilitatea ca instalarea bolii Alzheimer sa poata fi detectata inca din stadiile incipiente, observandu-se modificarile aparute la nivelul vaselor sangvine ale ochiului.
“Daca ne putem uita in ochii cuiva folosind un echipament ieftin si putem descoperi ceva ce sugereaza un risc de instalare a dementei, atunci suntem in fata unei ipoteze foarte interesante”, a declarat coordonatorul de proiect al echipei care a realizat programul informatic, Emanuele Trucco, profesor la Universitatea Dundee.
Cercetatorii spun ca exista posibilitatea descoperirii unei metode non-invazive de diagnosticare rapida si eficienta a bolii Alzheimer, cat si posibilitatea diferentierii intre mai multe tipuri de dementa.
Cercetatorii au demarat un proiect in valoare de aproape 1,4 milioane de euro, care va dura trei ani si prin care vor compara datele a mii de imagini de inalta rezolutie ale ochilor cu informatiile medicale din arhivele unui spital scotian, pentru a vedea daca poate fi descoperita o legatura clara intre modificarile de structura ale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *