Unde schimbam monedele straine? Bancile care “sustin” ca ne-ajuta

Centii sau eurocentii, subdiviziunile monetare cel mai des intalnite, nu sunt acceptati de casele de schimb valutar si nici de cele mai multe dintre institutiile bancare care ofera servicii de acest gen.? BCR e una dintre putinele banci care, oficial, schimba monedele de valute, dar numai in limita a 5% din totalul sumei schimbate si percepe un comision de 6% din contravaloarea monedelor.

La intoarcerea dintr-o calatorie in strainatate, multi dintre noi suntem tentati sa schimbam maruntisul ramas prin buzunare la o casa de schimb valutar. Pierdere de vreme! Majoritatea acestora refuza sa schimbe monede, iar cele care accepta percep comisioane uriase: 30-50% din contravaloarea monedelor in lei.
La polul opus sunt bancile comerciale. Cele mai multe dintre ele percep comisioane mici la schimbarea monedelor de valute in lei, dar, de cele mai multe ori, refuza tranzactiile, pe motiv ca au deja foarte multe monede.Legea impune bancilor sa accepte monede fara nicio restrictie. Protectia Consumatorului a aplicat deja amenzi in acest sens, inca exista si banci mari care refuza monedele sau taxeaza suplimentar platile. Reclamatiile continua sa curga, dupa cum am aflat de la reprezentantii ANPC.
Bancile justifica aceasta reticenta prin costurile pe care le implica manipularea si transportul monedelor, in comparatie cu cele aferente bancnotelor. Totul vine pe fondul incercarilor de a reduce din cheltuieli, intr-un context in care institutiile bancare nu mai acorda credite si nu mai primesc sprijin financiar de la bancile mama.Cine accepta monede si cine refuza monedele? Dintre primele zece banci, BCR, BRD, CEC Bank si Unicredit Tiriac spun ca accepta orice sume fara conditii speciale, iar ING spune ca nu primeste monede in nicio situatie.Oficialii bancilor afirma ca nu incalca legea iar reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei spun ca nu pot reglementa activitatea de casierie. Ce-i de facut in aceasta situatie? Inca o excursie in tara de unde tocmai ne-am …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *