Ungaria a anuntat ca va sustine candidatura Romaniei la OCDE

“”Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe si Comertului cu privire la sprijinirea de catre Ungaria a candidaturii tarii noastre pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Mentionam ca lista candidatilor nominalizati pentru negocieri de aderare ar putea sa faca obiectul unei decizii in cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astazi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare””, precizeaza MAE.
Potrivit MAE, demersurile specifice diplomatiei romanesti din ultima perioada, indreptate spre un dialog de substanta cu statele membre ale Organizatiei si cu structurile acesteia, au urmarit sa faca cunoscute atuurile si argumentele Romaniei de natura sa genereze consensul cu privire la sprijinirea candidaturii tarii noastre.
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat, sambata, ca a vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, si a convenit ca Romania sa rezolve problema aparuta la Liceul Catolic din Targu-Mures, iar Ungaria sa acorde din nou sprijin Romaniei pentru aderarea la OCDE.
Dragnea, discutie cu premierul Orban: Romania va rezolva problema de la Liceul Catolic din Tg-Mures, Ungaria ne va sprijini la OCDE
Presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a propus, in urma cu o luna, detensionarea situatiei de la Targu-Mures, el declarand ca Guvernul si ministerul Educatiei trebuie sa se aplece cu mai multa atentie si curaj asupra situatiei liceului de la Targu-Mures si sa identifice solutii, intrucat rezolvarea nu sta in a raspunde la reactia Ungariei.
“Eu cred ca si Guvernul si ministerul Educatiei ar trebuie sa se aplece cu mai multa atentie si cu mai mult curaj asupra situatiei de la Targu-Mures, asupra liceului respectiv. (…)Eu cred ca, cu curaj si cu intelepciune, ministerul Educatiei ar trebui sa se aplece in mod serios si sa gaseasca o solutie”, a spus Dragnea, la acel moment.
“Nu stiu daca actiunea institutiilor de forta din Romania e benefica pentru Romania si pentru linistea pe care ne-o dorim cu totii, mai ales in 2018. Nu stiu de ce ar trebui sa sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo sa se agite spiritele atat de mult si sa creeze o stare de nemultumire in crestere? Si aici nu ma refer la reactie Ungariei. E un subiect separat. Ma refer la situatia in sine”, a adaugat Dragnea.
Premierul Tudose a precizat, tot la acel moment, ca autoritatile romane vor explica partii maghiare ca, in privinta Liceului Romano-Catolic, este o problema in Justitie si o greseala de comunicare si de abordare a consiliului local.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la acel moment, in contextul convocarii ambasadorului roman la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, ca autoritatile romane regreta transformarea Liceului romano-catolic din Targu-Mures in subiect de campanie electorala in Ungaria.
“Autoritatile romane sunt interesate de identificarea unor solutii care sa asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranta si buna convietuire interetnica la nivelul societatii romane si care sa asigure o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *