Uniunea Europeana face pasi spre FEDERALISM

EUObserver: Cancelarului Angela Merkel nu ii plac deciziile pripite

Solutia pentru a depasi criza este sa avem “mai multa Europa si nu mai putina”, a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma. “Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta”, a insistat aceasta. Presedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE.
In concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, el “este foarte ambitios, cu idei concrete”, a declarat pentru AFP un oficial european.”El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica”.
Seful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine de asemenea acesta abordare. “Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar”, a declarat acesta vineri. “Cu o Europa federala nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional”, sustine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Insa federalismul este “un concept foarte sensibil in unele state”, deoarece acesta inseamna cedarea unor parti a suveranitatii nationale catre instante superioare europene, avertizeaza un oficial european.Marea Britanie nu vrea sa auda despre acest subiect. Franta este la randul sau foarte reticenta la orice pierdere a suveranitatii. Nu va fi “niciun transfer de suveranitate fara ameliorarea solidaritatii”, a avertizat de asemenea presedintele Francois Hollande in cadrul unei conferinte de presa comune la Roma. “In Europa este mereu un mare entuziasm pentru impartirea greutatilor, dar multe rezerve cand este vorba de cedarea suveranitatii la scara europeana”, declara anturajul cancelarului Angela Merkel.
Aceste rezerve sunt luate in considerare. “Cuvantul federalism nu a fost folosit in documentul pe care il va prezenta Herman Van Rompuy, pentru ca nu trebuie sa trezim demoni vechi”, a explicat un oficial …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *