Soc pe piata calculatoarelor: una dintre cele mai mari firme din domeniu, K Tech Electronics, detinatoarea lantului de magazine Ultra Pro Computers, este in pragul falimentului, dupa ce anul trecut a avut o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro. Situatia este dificila pentru companie, care a intrat in incapacitate de plata, potrivit Business Magazin, care citeaza surse apropiate companiei. Proprietarii afacerii nu au putut fi contactati de Gandul pana la inchiderea editiei. Datoriile firmei sunt de peste 15 milioane de euro, iar mai bine de zece milioane de euro reprezinta credite bancare. Cum intarzierea la plata ratelor a depasit 30 de zile, sapte banci creditoare ? dintre care numai UniCredit ?iriac are de primit sapte milioane de euro – au trecut la executarea silita. Pentru a-si recupera o parte din creante, bancile pot sa foloseasca stocurile companiei, evaluate la aproximativ cinci milioane de euro.
De la afacere de apartament la zeci de magazine
Primele semne ca lucrurile nu merg tocmai bine au aparut la finele anului trecut, cand au fost inchise 12 magazine, K Tech ajungand la un numar de 43 de unitati. Mai departe, piata de calculatoare a intrat in regres, situatie care s-a tradus prin scaderea cu peste 50% a vanzarilor in primele luni ale anului 2009 pentru K Tech Electronics, comparativ cu perioada similara din anul precedent. Aceasta este realitatea cu care se confrunta una dintre cele mai mari firme de retail IT din Romania, infiintata in urma cu 14 ani de Alina si Cristian Fughina, dupa terminarea facultatii. In 1995, afacerea era doar una de apartament insa a crescut repede, iar firma s-a extins in toata tara. Asa a ajuns reteaua de magazine Ultra Pro sa genereze aproape jumatate din cifra de afaceri a K Tech, anul trecut, restul fiind acoperit de divizia de distributie a K Tech.
Nori negri deasupra pietei de calculatoare
Nici pentru restul pietei nu se intrevad vremuri prea bune, scenariul intrarii in recesiune fiind unul plauzibil. Asta, dupa ce anul trecut, in Romania s-au vandut circa 1.080.000 de calculatoare, in crestere cu 15% ca volum si cu 13% ca valoare fata de 2007, respectiv pana la 940 de milioane de dolari, conform datelor International Data Corporation (IDC). Declinul s-a vazut in ultimele trei luni ale anului trecut, cand vanzarile de calculatoare au scazut cu 18,5% fata de perioada similara a lui 2007, pana la putin peste 300.000 de unitati, in ciuda unei cresteri, ca volum, de aproape 14% pe partea de calculatoare portabile. Recent, intr-o declaratie pentru Gandul, Diana Preda, research analyst in cadrul IDC, vorbea despre perioada critica cu care se confrunta piata. Ea estima scaderea cu 10% a pietei, fiind posibile chiar reduceri mai mari, de pana la 50%, procentaj avansat de Bogdan Iftemie, director de vanzari Acer.