UPDATE. Alegeri prezidentiale in Lituania. Dalia Grybauskaite nu a reusit sa castige un nou mandat din primul tur

UPDATE.?Presedintele in exercitiu al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu a reusit, duminica, sa obtina peste 50 la suta din voturile alegatorilor si sa castige astfel?un nou mandat din?primul tur al alegerilor prezidentiale.?
Comisia electorala nationala a anuntat ca dupa numararea a 97 la suta de voturi,?Dalia Grybauskaite, s-a clasat?pe primul loc in primul tur al alegerilor prezidentiale, dar a obtinut doar 46,5 la suta din voturi si se va confrunta in cel de-al doilea tur de scrutin cu Zigmantas Balcytis, eurodeputatul social-democrat care a obtinut 13,9 la suta din voturi.

Presedinta in exercitiu a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ar putea castiga al doilea mandat inca din primul tur, transmite AFP, conform Mediafax.
Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 7.00 (7.00, ora Romaniei) si inchise la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei). Niciun sondaj nu a fost efectuat la iesirea de la urne, insa, potrivit unei estimari a sefului Comisiei Electorale, Zenonas Vaigauskas, rata de participare la scrutin este de 52% sau 53%, adica peste pragul de 50% necesar pentru realegerea Daliei Grybauskaite inca din primul tur.
“In pofida unei campanii plictisitoare, rata de participare a fost ridicata, foarte probabil pentru ca alegatorii au devenit ingrijorati de agresiunea rusa in Ucraina”, a declarat pentru AFP Kestutis Girnius, un analist de la Universitatea din Vilnius.
“Presedinta Grybauskaite s-a prezentat ca o politiciana aflata in cea mai buna pozitie pentru a apara Lituania. Numerosi indecisi au votat in cele din urma pentru ea”, a adaugat el.
Cunoscuta ca “Doamna de Fier” baltica si pentru fermitatea fata de marele vecin rus, in criza ucraineana, Grybauskaite, in varsta de 58 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *