UPDATE. Arabia Saudita RUPE relatiile diplomatice cu Iranul, dupa executarea seicului siit
UPDATE 22.50:?Ministrul saudit al Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, a anuntat ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul, dupa atacul ambasadei sale, la Teheran, si executarea clericului siit, transmite AFP, conform Agerpres.?
“Arabia Saudita a decis sa rupa relatiile diplomatice cu Iranul si cere ca reprezentantii sai la Teheran sa paraseasca misiunea diplomatica in urmatoarele 24 de ore”, a declarat oficialul saudit, citat de AFP.”Mana divina” va razbuna executarea clericul siit Nimr Baqer al-Nimr, a afirmat duminica liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
—–
Prin uciderea unei figuri religioase siite, cunoscut opozant al regimului saudit, Arabia Saudita a aprins fitilul unui butoi cu pulbere in Orientul Mijlociu. Secretarul general al ONU s-a declarat “profund consternata”.
Ministerul de Interne saudit a anuntat ca 47 de persoane condamnate pentru “terorism” au fost executate la 2 ianuarie 2016 si Iranul a amenintat imediat regatul cu represalii. Printre cei executati figureaza jihadisti sunniti din gruparea Al-Qaeda si seful religios siit Nimr Baqer al-Nimr, figura cunoscuta pentru contestarea regimului saudit. In decembrie, ramura?Al-Qaeda in Yemen a amenintat ca va face “sa curga sange” daca autoritatile saudite vor decide executarea jihadistilor detinuti in Arabia Saudita. Militantii au facut apel la manifestatii in tot regatul, semn ca moartea lui Al-Nimr ar putea inflama tensiunile religioase in Orientul Mijlociu.
Condamnatii, 45 de sauditi, un egiptean, un ciadian – judecati pentru diverse afaceri, au fost executati prin decapitare cu sabia sau prin impuscare in 12 orase saudite. Majoritatea erau jihadisti din gruparea Al-Qaeda. Si seicul Al-Nimr a fost executat prin decapitare.
Reactii de indignare
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat “profund consternat” de aceste executii si a facut apel la “calm si moderatie”. Si Washingtonul s-a declarat ingrijorat ca “tensiunile comunitare” in Arabia Saudita “ar putea exacerba intr-un moment in care urgenta este de a fi detensionate”. Iar pentru Philip Luther, directorul Amnesty pentru Orientul Mijlociu, executia seicului “sugereaza” ca autoritatile saudite “utilizeaza executiile pentru reglarea conturilor politice (…) sub acoperirea luptei contra terorismului”. Pentru seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, “acest caz are potentialul de a inflama mai mult tensiunile sectare, care fac deja multe daune in regiune”.
Furia Iranului
Decizia Riadului a suscitat furia Iranului, unde cel putin doi reprezentanti diplomatici sauditi au fost atacati, la Teheran si la Machhad. La initiativa studentilor, manifestantii s-au adunat pe strazile din Teheran sambata, 2 ianuarie, dupa-amiaza, pentru a protesta contra executiei acestui opozant siit emblematic. Noaptea, unii au lansat cocktailuri Molotov contra ambasadei saudite si au intrat in interiorul cladirii diplomatice, inainte de a fi evacuati de politie. Un video difuzat de jurnalistii iranieni arata aruncarea unui cocktail Molotov contra cladirii, salutata de multime. Alte imagini arata cum cei intrati in ambasada distrug salile. Consulatul saudit din Machhad, oras sfant siit din nord-estul tarii, a fost de asemenea vizat de manifestanti in noaptea de sambata spre duminica.
Regimul iranian a incercat sa calmeze jocul. Politia a evacuat ambasada saudita din Teheran si procurorul a anuntat duminica arestarea a 40 de persoane si continuarea anchetei “pentru identificarea altor responsabili pentru acest incident”.
Khamenei promite?”razbunare divinaa”
Condamnand din nou executarea seicului Al-Nimr, presedintele iranian, Hassan Rouhani, a denuntat ieri atacurile “total nejustificate”, subliniind ca “Ambasada si consulatul Arabiei Saudite sunt legal si religios sub protectia Republicii islamice”. Or, asaltul contra acestor reprezentante diplomatice este in primul rand “o insulta adusa Iranului si o atingere a propriei noastre onoare”. Ministerul iranian de Externe a cerut manifestantilor sa nu atace reprezentantele diplomatice si politiei sa impiedice noi manifestatii. Dar, o noua adunare era prevazuta pentru duminica dupa-amiaza.
Autoritatile iraniene au denuntat cu virulenta executia seicului Al-Nimr, considerat o figura a contestarii in Arabia Saudita. “Fara nici un dubiu, sangele acestui martir varsat nejustificat isi va arata urmarile si mana divina il va razbuna fata de autoritatile saudite”, a afirmat ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Teheranul a acuzat Riadul ca sustine “terorismul”. Arabia Saudita a reactionat la aceste declaratii si a convocat ambasadorul iranian, estimand ca ele reprezinta “o flagranta ingerinta in afacerile interne ale regatului”. Iar purtatorul de cuvant al ministerului saudit de Interne a subliniat ca tara sa “nu se preocupa de ceea ce cred altii”.
“O agresiunea”, sustine Irakul
In Irak, sute de persoane si-au manifestat furia in orasul sfant siit Kerbala iar ayatollahul Ali Sistani, cea mai inalta autoritate siita in Irak, a denuntat executiile, o “nedreptate si o agresiune”. In Yemen, unde Arabia Saudita conduce o coalitie militara contra rebelilor siiti, asociatia teologilor legata de rebeli a condamnat executia si avertizeaza contra “unei revolutii zdrobitoare”. Miscarea siita libaneza Hezbollah a denuntat “o crima odioasa perpetuata pe baza acuzatiilor false”. Doar monarhiile sunnite din regiune, intre care Bahrein si Emiratele Arabe Unite, au salutat atitudinea Arabiei Saudite.
Conflict deschis
Deja extrem de tensionate, relatiile dintre cele doua principale puteri din Orientul Mijlociu, Iran si Arabia Saudita, se afla de acum in conflict deschis. Arabia Saudita, condusa de o monarhie sunnita si Iranul siit sunt doua puteri rivale in regiune. Ambele sunt conduse de islamisti, ambele sunt producatoare de petrol, ambele au pretentii de leader-ship in regiune. Arabia Saudita se teme ca Iranul viseaza deschis sa destabilizeze familia Al-Saoud. Minoritatea siita din regat se estimeaza marginalizata si hartuita de aparatul politienesc. Regatul sunit se defineste drept gardianul ortodoxiei sunnite, definit ca wahhabism, o versiune ultrapuritana a Islamului.
Acordul nuclear incheiat intre SUA si alte puteri mondiale cu Iranul a exacerbat aceasta rivalitate, sauditii considerand ca au fost tradati de aliatul american. Iar prin executia demnitarului siit Nimr Al-Nimr, Riadul incearca sa afiseze o determinare fata de iranieni. Analisti occidentali estimeaza ca ordonand executiile, regele Salman a incercat sa disipeze imaginea de slabiciune politica personala. Teheranul cauta sa exacerbeze diviziunile semnalate in familia regala saudita. In unele medii, regele Salman este? privit ca slab si bolnav si sub influenta fiului sau belicos, ministrul Apararii, printul Mohhamed bin Salman. Daca extremistii de la Teheran isi ating scopurile, Salman va fi cazut in propria capcana. Teheranul s-ar putea razbuna intensificand sustinerea militara pentru rebelii siiti huthi in Yemen. Mai ingrijorator poate pentru civilii si refugiatii sirieni si …