UPDATE. Uzbekistan: Moartea dictatorului Karimov confirmata oficial de Guvern si Parlament. Funeraliile vor avea loc sambata

UPDATE 20:15. Moartea presedintelui uzbek Islam Karimov a fost confirmata de Guvern si de Parlament printr-o declaratie comuna, transmisa, vineri, presei, transmite Reuters. Documentul precizeaza ca presedintele va fi inmormantat, sambata, la Samarkand, potrivit traditiilor musulmane.?
Autoritatile au format o comisie speciala pentru organizarea funeraliilor, care va fi condusa de premierul uzbek Shavkat Mirziyoyev.
UPDATE 18:20. Agentia Interfax retrage stirea potrivit careia moartea dictatorului a fost confirmata oficial de Guvern. Asadar, incertitudinea?continua sa planeze asupra starii presedintelui?Islam Karimov, scrie Reuters.
Agentia Reuters a anuntat in urma cu cateva ore ca Islam Karimov, in varsta de 78 de ani, a murit, dar a citat trei surse diplomatice. Pana in prezent decesul liderului Uzbekistanului timp de 27 de ani nu a fost confirmat de nicio sursa oficiala.
UPDATE 17:50. Guvernul uzbek a confirmat, vineri, oficial, moartea??presedintelui Islam Karimov, transmite agentia Interfax, preluata de Reuters.
UPDATE 13.40: Reuters anunta, pe surse, moartea presedintelui uzbek?Islam Karimov, speculata inca de la inceputul saptamanii.?
Guvernul uzbek nu a confirmat imediat aceste informatii. Executivul a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca starea sanatatii lui Karimov, care a fost internat la spital sambata, s-a deteriorat brusc.
?”Da, a murit”, a raspuns una dintre aceste surse, intrebata despre starea sefului statului.
—–
Oficial, presedintele uzbek, Islam Karimov, a suferit o hemoragie cerebrala, insa Fergana news, agentie cu baza in Rusia, anunta luni ca dictatorul murise in acea zi. Daniil Kislov, care conduce Fergana, a declarat pentru Guardian, marti, ca este “sigur 99%a” ca Islam Karimov este mort. Presupunand ca presedintele Karimov este mort, sau intr-o stare care nu ii permite sa mai revina la conducerea tarii, se profileaza problema succesiunii. La fel ca in viata si in moarte – regimul lui Karimov a fost unul dintre cele mai secrete si opace din lume timp de un sfert de secol si acum aparenta sa disparitie este si ea inconjurata de mister.
Numerosi analisti estimeaza ca in Uzbekistan a fost pus deja in lucru un plan, avand in vedere fragilitatea crescanda a sanatatii septuagenarului Karimov din ultimii ani, dar daca va fi respectat este o alta afacere. Tara este una din cele mai inchise si secrete din lume. Karimov a calatorit rar in strainatate si mai rar a acordat interviuri. Prea putini straini au cunostinta despre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *