UTI a castigat super – afacerea cablurilor in proiectul NetCity

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Afacerea NetCity a fost pusa pe roate: consilierii municipali au aprobat, ieri, contractul de concesiune pentru reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti, catre firma UTI Systems. UTI va ingropa, in doua etape, cablurile aeriene pe 1.400 de strazi principale si 5.100 secundare, investind 200 de milioane de euro.

In schimb, va taxa firmele de cablu pentru utilizarea retelei optice subterane, timp de 49 de ani: maximum 100 de euro/km/luna pentru tubulatura de fibra optica, respectiv – 30 de euro/km/luna de pereche de fibra optica.

UTI a castigat „licitatia” organizata anul trecut de Primaria Capitalei pentru NetCity, dupa ce a ramas singura firma care a depus o oferta, dintre cele 24 care au achizitionat caietul de sarcini.

„Ne vom incadra in tarifele stabilite”

Zilele trecute, cablistii au acuzat monopolul ce se pregatea a fi instituit de primarie, prin concesionarea NetCity catre o singura firma. Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, a spus ca manevra ii va impinge pe cablisti spre faliment, dand mana libera UTI sa jongleze cu chiriile pentru reteaua de fibra optica. In replica, UTI sustine ca societatile de cablu se tem de pierderea profiturilor ilicite, realizate in prezent prin eludarea taxelor de inchiriere a stalpilor primariei. Mihai Ianciu, vicepresedintele UTI, neaga existenta unei solicitari de dublare a tarifelor maximale la inchirierea retelei de fibra otpica subterana a Capitalei: „Ne vom incadra in tarifele stabilite de primarie pentru reteaua subterana.

Aceste tarife conduc la costuri, din partea societatilor de cablu, foarte apropiate de cele pe care ar trebuie sa le achite pentru utilizarea stalpilor. Problema e ca marile societati de cablu declara ca utilizeaza o zecime din cei aproximativ 200.000 de stalpi pe care ii folosesc in realitate. Si, cum nimeni nu sta sa verifice al cui e cutare cablu din incalceala de pe fiecare stalp, smecheria merge, iar cablistii achita doar o zecime din tarifele stabilite. Ei bine, cand reteaua subterana de fibra optica va fi gata, aceasta evaziune nu va mai fi posibila”.

Cine castiga si cine pierde

Contrar proverbului „Cand doi se bat, al treilea castiga”, bucurestenii vor pierde finalmente de pe urma disputei dintre cablisti si concesionarul NetCity. UTI va castiga circa 50 de milioane de euro anual de pe urma inchirierii NetCity, cum a castigat bani buni si din alte lucrari realizate pentru municipalitate: sistemul de management informatizat al traficului, cel de management al dezastrelor si noul sistem de taxare a calatoriilor in mijloacele RATB. Iar societatile de cablu nu vor falimenta, ci vor creste tarifele.

spot_imgspot_img