Utile pentru tine: 21 sfaturi cum sa treci cu bine peste furtuna de zapada

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O furtuna de zapada poate aduce dupa sine o multime de probleme, prevazute cat mai ales neprevazute: caderea electricitatii, probleme serioase de transport si chiar nevoi medicale. O furtuna severa de zapada, ca cea traita zilele acestea de noi toti, te poate retine de la activitatea normala zilnica chiar si trei zile sau mai mult.
Nu te poti pune cu natura dezlantuita si sentimentul ca nu ai ce face, nu niciun control sau putere te poate da peste cap. Mai ales daca ai de ajuns in locuri importante pentru tine. Si asa este, nu prea ai ce face. Insa exista o serie de lucruri pe care le poti face ca sa te protejezi tu si intreaga ta familie pana cand pericolul a trecut:

1.Urmareste stirile mult mai des ca inainte. Programele tv ti vor furniza informatii foarte des cu privire la evolutia furtunii de zapada, ca sa stii nivelul de intindere in timp al ei si sa nu te aventurezi cu masina sau in zone unde se stie ca sunt drumuri blocate. Au fost zilele trecute copiii foarte mici blocati in masini cu orele si care cu greu au fost salvati de echipajele SMURD sau de dezapezire. Vieti de copii puse in pericol – iata ceva ce cu siguranta nu vrei sa ti se intample.

2.Afla de la radio (inclusiv cele locale) cat timp este electricitatea cazuta in anumite zone, daca urmeaza ger dupa furtuna de zapada, care sunt restrictiile si interdictiile de circulatie de orice tip, ce atentionari sau avertismente sunt valabile ora de ora. Asigura-te ca radioul iti merge si pe baterii, nu doar prin curent electric, in caz ca acesta pica.

3.Ramai calm. O furtuna de zapada este doar inca o pacoste mare de traversat, dar nu e mereu un motiv de criza care sa te dea peste cap total. In general in timpul unei furtuni de zapada, vietile nu sunt in pericol daca exista un adapost decent deasupra capului asigurat.

4.Fa-ti provizii. Daca urmaresti cu regularitate informatiile meteo si se anunta ca vine zapada sau gerul, fa-ti rezerve cu ce stii ca ai nevoie pentru cateva zile ca sa nu iesi din casa in caz de necesitate. Sa ai destule doctorii, mancare, apa, combustibil, hartie igienica, scutece, etc. Trusa de prim ajutor sa fie pusa la punct si sa ai suficiente paturi si cearsafuri la indemana.

5.Sa ai o sursa de incalzire de rezerva. E bine sa ai asa ceva in casa, semineu, calorifer electric, cuptor pe lemne, incalzitor cu kerosen, orice alternativ la calorifer. Conserva caldura si energia daca se preconizeaza un numar de zile mai dure. Tine minte ca unele surse de incalzire merg cu electricitate deci e bine sa ai o alternativa la curent.

6.Sa ai lumanari, chibrituri, lanterne, brichete in casa si la indemana. Trebuie sa ai aceste surse de a putea vedea in caz ca pica curentul. Sa ai si baterii de rezerva. Atentie mare daca folosesti lumanari. Lumineaza doar strictul necesar, nu toata casa.

7.Asigura-te ca ai apa din belsug in casa. Daca ai cumva un put care se bazeaza pe o pompa electrica, trevuie sa iti faci rezerve de apa pentru ca pompa nu va functiona daca pica curentul. Cumpara apa de rezerva sa ai cat mai multa in casa. Daca raul devine foarte rau, e o solutie extrema si sa topesti zapada ca sa faci rost de apa. Tine minte ca zapada e facuta mai mult din aer decat din apa. Nu consuma combustibil sa topesti zapada multa in loc sa iti incalzesti mancarea sau camera in care stai.

8.Daca in casa frigul ajunge pana la nivel de inghet, inchide alimentarea cu apa a caloriferelor ca sa nu iti inghete tevile si sa dai de alte probleme cu bataie de cap si consum de bani.

9.Bea multe lichide si mananca suficient de bine ca sa mentii energia corpului la nivel ridicat si sa eviti deshidratarea.

10.Stai cat mai mult in interior, pe cat posibil. In timpul unui vant puternic din furtuna de zapada sau in cazul unor conditii cu multa ceata, vizibilitatea poate deveni foarte redusa chiar si ziua. Depunerile de zapada pot ascunde semne de circulatie importante. Te poti rataci cu usurinta si incapabil sa te intorci la un adapost.

11.Cand iesi afara, imbraca-te corect ca pentru ger si zapada si anume: poarta mai multe randuri de haine subtiri decat una si groasa. Prima haina de care se izbeste zapada trebuie sa fie rezistenta la apa si suficient de groasa. Apoi sub ea e bin sa ai randuri de haine mai subtiri care sa creeze intre ele strat de aer care tine de cald. E important sa ai in casa acel tip de bluza de corp speciala care impiedica transpiratia corpului care se poate raci pe corp si cauza probleme serioase de imbolnaviri. Pielea trebuie sa ramana uscata si incalzita moderat, sa nu alterneze frigul, incalzitul si racitul hainelor pe ea. Tine cont ca prin cap si picioare iese caldura cel mai mult, asa ca e important sa fie capul bine incalzit si sa ai sosete bune.

12.Sa iti fie cat mai cald si bine in casa. Imbraca-te bine si in casa, poti pune si o caciulita. Imbraca copiii bine si pe cei in varsta confortabil si calduros. Stati in pat, luati si pisica ori catelul, incalziti-va unii de altii.

13.Cand e extrem de rece aerul, acopera-ti corpul cat de mult poti ca sa eviti degeraturile.

14.Ai grija de toti membrii familiei tale. Fii sigur ca stii in fiecare moment unde este fiecare din familia ta, …

spot_img