Valeriu Zgonea, la Rosia Montana:Statul e capabil sa protejeze mediul si sa genereze locuri de munca

Valeriu Zgonea a declarat ca mesajul sau atat pentru parlamentari, cat si pentru cei care sunt impotriva proiectului minier este “sa vina la Rosia Montana”.
“Cei care sunt impotriva sa vina si aici, sa vina si in Parlament, alaturi de cei care sustin proiectul ca sa-i convinga pe cei care sunt parlamentari ai statului roman, pentru ca fiecare deputat si senator trebuie sa asculte si parerile “pro” si parerile “contra” si daca putem sa generam locuri de munca si sa protejam mediul suntem cu adevarat un stat european. Daca blocam fiecare investitie avem o problema. Dupa ce blocam Rosia Montana, vom bloca si altele. Ganditi-va la Remin Baia Mare, la exploatarile miniere din zona Gorjului, Valcea si alte zone. Trebuie sa fim foarte atenti, este o batalie pentru locuri de munca in toata lumea si eu cred ca statul roman este capabil sa fie un stat european, sa protejeze mediul si in acelasi timp sa genereze locuri de munca. Asta am auzit pana acum la cei care sustin proiectul”, a spus, duminica, Valeriu Zgonea, inainte de a intra in galeria Catalina-Monulesti.El a precizat ca dupa ce va vizita galeria Catalina-Monulesti va merge sa discute cu cei care sunt impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.
Zgonea a mai spus ca “proiectul acesta face parte dintr-o Romanie prospera”.
La intrarea in galeria Catalina-Monulesti, Zgonea a fost intampinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu traditionalul “Noroc bun!”, acestia raspunzandu-i in cor cu acelasi salut.
Inainte de intra in galerie, Zgonea a vorbit cu mai multi mineri care sustin proiectul si care i-au spus ca au nevoie de locuri de munca si ca mineritul este singura sursa de venit in zona.
Presedintele Camerei Deputatilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Carnic si Taul Brazi, fiind insotit de reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Sindicatului “Viitorul Mineritului”.
De asemenea, Zgonea este insotit de reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ii prezinta beneficiile exploatarii miniere.
Cecilia Szentesy, director de priectare tehnica la RMGC, i-a spus lui Zgonea ca Gold Corporation a inceput deja ecologizarea zonei, instituindu-se o statie pilot de curatare a apelor acide, calitatea apei fiind conforma cu standardele existente in Romania.
Ea a mai spus ca la Ministerul Mediului a fost negociata garantia de mediu in cazul proiectului, care a crescut de doua ori, si ca s-au prevazut si garantii suplimentare pentru eventuale evenimente nedorite.
“In acest moment, compania are 500 de angajati care in proportie de 95 la suta sunt localnici. In perioada de constructie vor exista 2.300 de angajati directi, iar in perioada de operare 900 de angajati directi”, a spus ea, precizand ca perioada de constructie va dura trei ani, timp in care se vor construi uzina de procesare, iazul de decantare modern si hale de steril.
“Exploatarea va produce, in medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur in fiecare an. Asta inseamna ca doar Rosia Montana va produce cat produce in momentul de fata 80 la suta din Europa. Romania ar fi producatorul numarul unu”, a mai spus Cecilia Szentesy.
Valeriu Zgonea a ajuns, duminica dimineata, la Rosia Montana, unde a fost asteptat de primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, si de liderul Sindicatului “Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, cu care a discutat in sediul primariei.
Saptamana trecuta, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata duminica trecuta, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.
Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Sambata seara, la Bucuresti, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana.
Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *